Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На боротьбу зі зміною клімату у світі щороку витрачатимуть понад 100 мільярдів доларів

  • 16.12.2018, 12:58
  • 535

«Катовіцький пакт» — кінцеву декларацію 24-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP 24) прийнято у суботу ввечері у місті Катовіце на півдні Польщі.

Документ є так званою дорожньою картою виконання Паризької кліматичної угоди 2015 року, повідомляє Укрінформ.

У документі підписанти погодилися з останнім рапортом міждержавної групи із зміни клімату щодо недостатніх дій на планеті з протидії глобальному потеплінню.

У ньому підкреслюється, що потрібно не допустити зростання глобальної середньої температури на планеті більше ніж на 1,5°C щодо показників до початку промислової революції, коли людство почало спалювати величезну кількість викопного палива, що призвело до зміни клімату.

У документі наголошується на негайній потребі дій з обмеження наслідків глобального потепління, підкреслюється необхідність посилення роботи в цьому напрямку після 2020 року і мобілізації з цієї метою щороку понад 100 млрд доларів.

Певні застереження до кінцевого документу мали Бразилія, Індія та Туреччина. Однак вдалося переконати делегації цих країн не блокувати підписання кінцевої декларації.

Як інформувалося, під час обговорень та зустрічей на COP24 у польському Катовіце, які тривали до 15 грудня, делегати з майже 200 країн мали напрацювати так звану Книгу правил з імплементації Паризької кліматичної угоди.

Головна мета Паризької кліматичної угоди — кожна країна зобов'язалася робити внески для досягнення цілей, так звані національно визначені внески. Що п'ять років держави мають звітувати про зроблені внески у Секретаріат Рамкової конвенції ООН про зміну клімату і ставити нові цілі. Перший звіт країни мають надати у 2023 році.

Схожі новини