Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вселенський патріархат офіційно запросив митрополита Епіфанія для отримання Томосу у Константинополь

  • 16.12.2018, 08:13
  • 951

Вселенський патріарх Варфоломій І запросив новообраного предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на вручення Томосу до Стамбула 6 січня.

Про це йдеться у повідомленні Вселенського патріархату, передає ТСН.

«З прославленням Божим, великою радістю та задоволенням, Вселенський Патріархат оголошує про успішне завершення роботи об'єднуючого Синоду (Собору) — заснування нової Православної Автокефальної Церкви в Україні», — повідомляють на Фанарі.

Там вітають обрання митрополита Епіфанія новим предстоятелем Київської митрополії та підтверджують, що український владика вже «висловив свою повагу і попросив добрих побажань та благословення Матері Церкви на те, щоби він здійснював своє предстоятельське служіння».

У повідомленні головного секретаріату Священного Синоду Константинопольської Церкви також ідеться про те, що на свято Богоявлення 6 січня заплановане співслужіння патріарха Варфоломія і митрополита Епіфанія у патріаршому соборі в Стамбулі.

«У цьому контексті оголошено, що Вселенський Патріарх Варфоломій запросив Його Блаженство Епіфанія співслужити Божественну Літургію на Фанарі на великому святі Богоявлення і надати йому Томос створення нової сестринської Автокефальної Церкви», — зазначається в офіційному документі.

Слід зазначити, що свято Феофанії (Богоявлення) в Константинопольській церкві, як і в більшості православних церков сучасного світу, святкується за новоюліанським календарем 6 січня. В Україні православні досі дотримуються старого юліанського календаря, за яким дата Богоявлення 6 січня припадає на сучасне 19 січня.

Схожі новини