Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Предстоятель помісної церкви в Україні матиме титул митрополита Київського, а Синод складатиметься з 12 архієреїв, — ЗМІ

  • 15.12.2018, 12:33
  • 529

Новостворену Українську помісну православну церкву очолить предстоятель з титулом митрополита Київського, а не патріарха.

Про це йдеться у затвердженому Синодом Константинополя проекті статуту помісної церкви, який отримала у розпорядження «Українська правда».

Цей документ є початковим варіантом статуту церкви, який 15 грудня мають затвердити на Об’єднавчому соборі в Києві. Правки, які перед собором внесли представники православних церков України разом з повіреними Константинопольського патріархату, в цьому документі не враховані.

У проекті статуту йдеться про те, що титул патріарха голова помісної церкви не отримає. Синод церкви має складатися з 12 архієреів, і кожні 6 місяців половина Синоду має проходити ротацію. Термін повноважень Синоду — 1 рік.

Предстоятеля церкви обиратимуть на помісному соборі.

На собор на Софійську площу в Києві прибули тисячі людей.

Від Української православної церкви Київського патріархату претендентами на місце голови помісної церкви є митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній та митрополит Луцький і Волинський Михайло. Однак висувати свої кандидатури зможе будь-хто з учасників собору.

Від церкви Московського патріархату участь у голосуванні може брати митрополит Вінницький і Барський Симеон. А Українська автокефальна церква не представить свого кандидата, адже її очільник Макарій взяв самовідвід. Водночас представники автокефальної церкви готові підтримати одного з повірених Вселенського патріархату — архієпископа Даниїла або архієпископа Іларіона.

Схожі новини