Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це ідеальна машина для міста». В Україні збільшилася кількість власників електрокарів

З початку цього року первинну реєстрацію в Україні пройшли 4,8 тисячі електромобілів

Про це повідомляють експерти «Укравтопрому». Найпопулярніший електромобіль в Україні — Nissan Leaf. Минулого місяця первинну реєстрацію пройшли 598 легковиків, які працюють виключно на електроенергії.

До п’ятірки електромобілів, які українці купують найчастіше, увійшли: Nissan Leaf: минулого мі­сяця власниками цих авто­мобілів стали 344 українці. BMW i3: 41 покупець обрав для себе такий автомобіль. Tesla Model S: у листопа­ді 34 українці зареєструва­ли такі електрокари на ві­тчизняних теренах. Renault Zoe: українськими доро­гами минулого місяця по­чало їздити 28 автівок цієї моделі. Fiat 500e: україн­ську прописку отримали 24 електрокари.

З початку цього року первинну реєстрацію в Україні пройшли 4,8 тисячі електромобілів. Це майже вдвічі більше, ніж за ана­логічний період минуло­го року. Близько 84% елек­трокарів на українському ринку — вживані, повідо­мляє Укравтопром.

Я поцікавилася у львів­ського бізнесмена Андрія Худо, який є власником Tesla Model S P85D ось уже три роки, про прак­тичність цієї машини. «Як на мене, то це ідеальна машина для міста. Дуже практична, у Tesla Model S P85D, яку я експлуатую вже понад три роки, за­ряд батареї 400 км. Цьо­го вистачає на 2−3 дні їзди без дозарядки, — каже Ан­дрій Худо. — Свій елек­тромобіль заряджаю на! FESTrepublic, де ми вста­новили професійну за­рядку КЕВА на 22 кВт і яка видає близько 100 км/год. Або заряджаю у своє­му гаражі від промислової зарядки (380 Вт) і за ніч маю повний заряд. Мож­на і від звичайної 220 Вт заряджатися, але це буде заряд зі швидкістю десь 12 км/год.».

На сайті компанії Tesla є ціни на автомобі­лі. Коштує новеньке авто близько 100 тисяч до­ларів. Ціни «кусаються», тому водії і купують пере­важно вживані автомобі­лі (після аварій). Часто за­мовляють їх через сайт з Америки. Менеджер ком­панії Global Trans Владис­лав каже, раніше електро­кари купували частіше, бо не потрібно було спла­чувати в’їзне мито. «Піс­ля прийняття закону, який стосується легалізації „євроблях“, за кожен кіло­ват батареї треба платити мито. Тому автокари по­чали менше купувати. Але все одно замовляти авто з Америки вигідно. Якщо за новий автомобіль треба заплатити понад 100 ти­сяч доларів, то через аме­риканські сайти вартість автівки з ремонтом обі­йдеться максимально у 70 тисяч доларів».

За словами менеджера, один з найкращих елек­трокарів — Tesla. На жаль, в Україні немає офіційного представника цієї компа­нії. Чому? Про це треба за­питати генерального ди­ректора Tesla Ілона Маска.

Схожі новини