Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вселенський патріархат у Києві: в Андріївській церкві відбувається перша служба

  • 13.12.2018, 10:58
  • 1 188

Сьогодні в Андріївській церкві у Києві проходить перша архієрейська служба, яку проводять екзархи Вселенського патріарха в Україні архієпископ Даниїл та єпископ Іларіон.

Про це повідомляє ВВС.

Служба в Андріївській церкві проходить у день пам'яті Святого Апостола Андрія Первозванного.

Після передачі у користування Вселенському патріарху церква є його представництвом в Україні — ставропігією.

На літургії також присутня делегація від Вселенського патріарха на чолі з його представником, митрополитом Галльським Еммануїлом (Адамакісом).

Саме митрополит Еммануїл 15 грудня має очолити об'єднавчий собор, на якому мають створити помісну православну церкву в Україні та обрати її предстоятеля.

Після обрання голова церкви має поїхати до Константинополя на співслужіння з Вселенським патріархом Варфоломієм та отримати з його рук томос про автокефалію.

З 2015 року служби в Андріївській церкві не проходили, оскільки вона була на реконструкції.

Як передає кореспондент BBC News Україна, служба відкрита для всіх і відбувається українською, грецькою та церковнослов'янською мовами.

На ній присутній також радник президента Ростислав Павленко, який, як повідомлялось, курує питання отримання Україною автокефалії в Адміністрації президента.

Також трансляцію служби веде «Радіо Свобода».

Реконструкція церкви триває і має завершитись у 2020 році. Ззовні перебуває наряд поліції.

З досвіду Вселенського патріархату можна припустити, що вхід до Андріївської церкви і надалі буде вільним для усіх охочих та туристів. Адже навіть кафедральний собор святого Георгія у резиденції Константинопольського патріарха відкритий для безплатного відвідування вірянами та туристами.

Нагадаємо, 18 жовтня рішенням Верховної Ради Андріївську церкву передали у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для проведення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій.

Споруда залишилася у державній власності як частина Національного заповідника «Софія Київська».

Андріївська церква побудована у середині XVIII ст. за проектом відомого архітектора Бартоломео Растреллі й входить до складу Національного заповідника «Софія Київська».

До початку реставрації храму у 2015 році ним користувалася Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).

Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій заявляв, що рішення про передачу з ним погодили.

Визнавши свою юрисдикцію над українським православ'ям, Вселенський патріархат вирішив створити в Україні своє представництво — ставропігію — тобто церкву чи монастир, які підпорядковуються не місцевій церковній владі, а йому напряму.

Схожі новини