Передплата 2024 ВЗ

Ніч на Андрія: народні звичаї та погляд Церкви

13 грудня християни святкуватимуть День святого Андрія Первозванного.

За давньою легендою, апостол Андрій Первозванний проповідував християнську віру на побережжі Чорного моря й в Києві. Літопис, який датується XIII століттям, містить переказ про заснування Києва Андрієм Первозванним: «На цих горах засяє ласка Божа, буде велике місто…».

Попри те, що Андрій — християнський святий, обряди й традиції цього дня сягають дохристиянських часів. З усіх свят річного календарного циклу день Андрія Первозванного є одним із найтаємничніших, найцікавіших. Цього дня відбуваються вгадування майбутнього, ритуали з калетою та інші ворожіння.

Андрієва ніч допомагає незаміжнім дівчатам пізнати свою долю: чи доведеться ще рік дівувати, чи на щасливицю чекає вдале заміжжя. Ворожать дівчата у ніч перед святом. А хлопці у цю ніч бешкетують — роблять збитки не лише своїм друзям-ровесникам, а й сусідам. Бувають ці збитки з гумором, а трапляються і плачевні. Як на ці, на перший погляд, невинні жарти реагує Церква, журналіст «ВЗ» попросила прокоментувати отця Ігоря Еліяшевського з церкви Бориса і Гліба.

— Церква ставиться до ворожіння і до інших окультних практик негативно, — каже отець Ігор. — Бо для церкви існує лише дві важливі речі, які сотворив Господь — Небо і Земля, видиме і невидиме. І усім цим керує Господь. Якщо ж людина приступає до ворожіння, це означає, що вона не є під владою Божою, а під владою зла і нечистої сили. Не існує білої чи чорної магії, існує лише сила, яка є протилежною Божій силі, тобто диявол.

А якщо це лише невинне ворожіння, що не має нічого спільного з чорною чи білою магією? Як-от дівчата ворожать на ім’я майбутнього чоловіка, витягаючи з-під подушки клаптики паперу, на яких написані чоловічі імена?

— Навіть у таких питаннях Церква категорична. Через такі, на перший погляд, невинні маніпуляції людина відкриває свою душу для дій нечистої сили. Кожна людина є під Божим провидінням. Якщо ми хочемо знати, що буде з кожним з нас у майбутньому, — це погано. Людина має жити теперішнім часом. Не минулим і не майбутнім. Ніхто з нас не може втрачати свого дорогоцінного теперішнього часу. Кожна людина свою долю визначає сама через свій моральний вибір.

Ворожити не можна. А як стосовно невинних жартів, які роблять хлопці дівчатам, сусідам чи знайомим?

— Хто любить Бога — той любить ближнього. Багато людей використовують народні традиції для того, щоб свою злість і агресію вилити на сусідів чи друзів під час андріївської ночі. Зрозуміло, що Церква до цього ставиться також негативно, бо, якщо ми любимо Бога, то будемо любити й ближнього. Дехто трактує свято Андрія по-своєму, використовує цей день не для молитви і добрих справ, а як ширму, за якою робитиме різні пакості. На проповідях священики постійно наголошують на цьому, застерігаючи вірних від поганих справ.

А тим часом…

13 грудня вранці відбудеться перше Богослужіння у церкві Святого Андрія на Андріївському узвозі в Києві, яка віднедавна стала резиденцією Вселенського Патріарха Варфоломія І.