Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Військовий конфлікт на сході, корупція, «діамантові» компослуги: Які загальноукраїнські проблеми турбують жителів Львова та області

89,3% опитаних жителів Львова та області вважають, що найбільш важливою проблемою сьогодення в Україні — військовий конфлікт на сході України. 51,3% схиляються до того, що у списку ТОП-проблем — хабарництво та корупція у владі, а 32,5% - підвищення тарифів на компослуги і драконівські ціни на газ.

Такі результати соцдослідження оприлюднили на прес-конференції професор кафедри політології Львівського національного університету імені Івана Франка Анатолій Романюк та директор центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

Наступні проблеми у рейтингу — масовий виїзд українців за кордон у пошуках кращих заробітків (27,5% опитаних), підвищення цін на основні групи товарів (22,2%), недостатній рівень медичного обслуговування (12,2%), зростання злочинності (9,3%), недостатня якість освіти (4,3%). Наталія Зайцева-Чіпак каже, що молодь зазвичай турбує військова проблема в Україні, хабарництво та виїзд молоді за кордон. До речі, останнім неабияк переймаються і жителі селищ Львівщини. Люди ж поважного віку в містах — тарифами на компослуги.

На питання «Які проблеми є важливими для вас особисто?», 66,2% відповіли, що дорога комуналка, 61,2% - подорожчання споживчого кошика, 45,5% - військовий конфлікт на сході країни. «Важко сказати» відповіли під час опитування 1,1% респондентів.

Експерти «Соціоінформу» поцікавилися і електоральними настроями галичан. 81% опитаних сказали, що планують йти на вибори президента України. Тих, хто однозначно голосуватиме навесні 2019 року — 41,4%, «скоріше голосуватиме, ніж ні» — 39,6%. 8,2% опитаних відповіли, що не підуть на вибори. Таких, кому «важко відповісти» — 5,4%. Журналісти уточнили у Зайцевої-Чіпак, які аргументи переконають взагалі не йти на вибори тих, які ще не визначилися. Відповіла, що вплине можлива війна компроматів (після новорічних свят, — уточнив пан Романюк. — Авт.).

«Є певна чутливість мешканців Львівщини на політичну та економічну ситуацію в державі, — каже вона. — Є люди, які не знають, що таке Томос, і ті, що активно відстежують усі грані життя країни. Тому будь-яка подія може спровокувати зміну рейтингів кандидатів та настрої людей. Наприклад, навесні нас очікує чергове підвищення тарифів на газ. Це відобразиться на рейтингу влади. Також вплинуть і корупційні скандали».

18,3% опитаних відповіли, що їм наразі важко назвати прізвище, за яке вони голосуватимуть на президентських виборах у 2019 році. 13,7% - симпатизують чинному президенту Петру Порошенку. 12,1% опитаних кажуть, що віддадуть свій голос або за Юлію Тимошенко, або за Анатолія Гриценка. На третій сходинці рейтингу (принаймні, у рамках соцопитування) — співак Святослав Вакарчук (8,1%). Четверте місце електоральних вподобань — гуморист Володимир Зеленський (7,7%). За Садового готові проголосувати 7,5%. Представники «Соціоінформу» кажуть, що львів’яни не бачать Садового у президентському кріслі, а ось про його мерську роботу відгукуються переважно добре. Натомість за мера Львова як кандидата у президенти активно вболівають жителі великих сіл у районах Львівщини. Там працює система «моральних авторитетів». Сусіди голосуватимуть за Садового тому, що за нього вболіває або бібліотекар села, або священик, або директор школи… Якщо відомі люди села проти — то і решту також.

«У Львові підтримують переважно Порошенка, а у районах області, зокрема селах — Тимошенко», — додала Наталія Зайцева-Чіпак.

На питання, за яку партію ви б проголосували, якби вибори до парламенту відбулися сьогодні, 11,6% відповіли, що за «Самопоміч». «Громадянську позицію» готові підтримати 10,8%, за «Батьківщину» — 9,9%. За Блок Петра Порошенка готові віддати свій голос 9,3% опитаних, а за партію Зеленського «Слуга народу» — 5,8%. Далі у рейтингу цього соцдослідження — Радикальна партія Олега Ляшка (4,3%), УКРОП (4%). Тим, яким «Важко відповісти» — 22,2%.

Додамо, що «Соціоінформ» опитав 1200 осіб, серед яких мешканці Львова та області (від 18 років і старші). Це було стандартизоване інтерв’ю «обличчям до обличчя» в оселі респондента. Помилка репрезентативності — +/- 2,5%. Терміни дослідження — з 26 листопада по 7 грудня.

Схожі новини