Передплата 2024 «Добра кухня»

«До ліцею зателефонував дільничний і сказав, що знає про ігровий салон…»

Ігрові заклади ростуть, як гриби після дощу. Особливо полюбляють «точки» біля навчальних закладів.

Здається, в Україні немає жодної людини, яка може зупинити нашестя ігрових закладів. Їхні власники взагалі пустилися берега. Відкривають салони впритул до навчальних закладів. Зокрема, днями такий заклад «виріс» біля двох ліцеїв у центрі мікрорайону Левандівка.

А ще у 2014 році міністр МВС Арсен Аваков розпинався на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Дахотерапія: казино, ігрові салони під виглядом лотерей — стоп! МВС зупинить функціонування усіх ігрових (лотерейних) салонів і клубів у Києві, а потім по всій країні у найближчі дні… Набридли конфлікти і компроміси, за якими стоять величезні гроші, які течуть повз бюджет. Корупційні шалені гроші, які постійно нишпорять у пошуках даху серед держчиновників… — це те, що вдають із себе ігрові (лотерейні) заклади… Ніяких компромісів і варіантів».

…Зупинити незаконний ігровий бізнес Авакову досі не вдалося. З моменту заяви минуло добрих чотири роки!
Заступник директора з навчально-виховної роботи Львівського технічного ліцею Галина Олегівна каже, до ліцею зателефонував дільничний і запитав, чи є у межах 200 метрів від навчального закладу торгові точки, де торгують алкоголем та тютюном? «Такі торгові точки трохи далі, ніж 200 метрів. Через дорогу. Про ігровий заклад, який тижні два тому відкрили біля нашого навчального закладу, дільничний сказав, що знає. Біля нас, до речі, ще один ліцей розташований. На тому розмова завершилася».

«Ці ігрові заклади на Левандівці — на кожному кроці, — веде далі заступник директора. — Ми кажемо дітям, що такі ігри небезпечні, що вони затягують. Думаю, що будемо звертатися з офіційним листом до правоохоронних органів».

В ігровому закладі ще пахне ремонтом. Світло приглушене. Касирка у невеличкому приміщенні за решіткою запевняє, що заклад легальний. На стіні — ліцензія… Міністерства фінансів України. Дівчина пропонує мені зіграти… І запевняє, що тут дозволяють грати лише з 18 років. «Якщо бачимо, що клієнт неповнолітній, просимо показати документи».

Нагадаємо, Личаківський районний суд звільнив від покарання понад двадцять учасників грального бізнесу у Львові. «У суді було доведено, що гральний бізнес — незаконний, — розповіли журналісту „ВЗ“ у Личаківському суді. — Була створена злочинна група, яка займалася гральним бізнесом. Члени цієї групи — кияни. Суд виніс покарання: 5 років позбавлення волі за організацію злочинної організації (за заняття гральним бізнесом позбавлення волі не передбачене. — Авт.). Але на підставі 75 К К України їх звільнили від відбування покарання з іспитовим строком. Іспитовий строк для організаторів — 3 роки. Якщо вони протягом цих 3-х років займуться цим бізнесом, то підуть на 5 років до тюрми».

Члени злочинного угрупування мають сплатити штраф у сумі близько мільйона гривень (частково цю суму погасила застава, яку призначили як запобіжний захід). Також у зловмисників конфіскували два дорогих автомобілі.

Схожі новини