Експерти порахували, у скільки українцям обійдеться новорічний стіл цього року

Новорічний стіл-2019 для української сім’ї з 4 осіб обійдеться щонайменше у 1535 грн — майже на 20% дорожче, ніж торік.

Три кг салату «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться у 129,76 грн - на 25% більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року Фото agroday.com.ua

Такі розрахунки зробили науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ІАЕ) на основі даних Державної служби статистики України, повідомляє прес-служба відомства.

«У середньому по Україні вартість новорічного столу 2019 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2018 майже на 20% і складе 1535 грн», — розповів заступник директора ІАЕ Микола Пугачов.

Він зазначив, що для розрахунку брали новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Так, 3 кг салату «Олів'є» традиційної рецептури, за розрахунками науковців інституту, обійдеться у 129,76 грн — на 25% більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса — 53,08 грн за 0,5 кг, 0,5 кг зеленого горошку — 27 грн, 6 яєць — 15,10 грн та 180 г майонезу — 9,50 грн. Ще у 25,08 грн обійдуться цибуля, морква, картопля та солоні огірки.

Трохи дешевше - 118,32 грн — коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг). Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн за 0,5 кг. Майонез обійдеться у 9,50 грн, морква — 2,38 грн (1 шт.), буряк — 2,35 грн (1 шт.), цибуля — 2,15 грн (1 шт.), картопля — 1,94 грн (2 шт.).

Суттєво зростуть витрати на м’ясні продукти, наголошує науковець. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме, в середньому, 80 грн, стільки ж підчеревини копченої — 75 грн, а биток зі свинини свіжий — 78,50 грн. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 111 грн. В цілому, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 344,50 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) — 54 грн і пачка масла вершкового (200 г) — 32,25 грн.

За розрахунками науковців, вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 159,48 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 13,84 грн, гриби (1 кг) — 47,90 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 51 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 16,77 грн, помідори свіжі (1 кг) — 29,97 грн. Фрукти обійдуться у 78 грн — 2 кг мандаринів 50 грн, 1 кг бананів у середньому — 22 грн, лимон (200 г) — 6 грн.

Батон білого хліба (1 кг) — 19,89 грн, шоколадні цукерки — 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського (0,75 л) обійдеться у 98 грн. У півтора рази більше — 155 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку. Безалкогольні напої обійдуться у 76,10 грн. За 2 л соку доведеться заплатити 38,30 грн, за мінеральну воду (1,5 л) — 11,30 грн, за солодку воду (2 л) — 26,50 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Баночка червоної ікри на 120 грам обійдеться у 250 грн, а 200 грам червоної риби — у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2005,30 грн, зауважили науковці інституту.

Раніше, «ВЗ» писав скільки калорій містять головні новорічні страви: оселедець під шубою, холодець, смажена курка та інші і скільки доведеться бігати, щоб «відпрацювати», наприклад, всього одну курячу ніжку.