Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У полотнах Антона Ковача нема еротики, а є щось значно вище»

«І на шостий день…» — так називається виставка живопису відомого художника, що відкрилася у львівській PRO-ART галереї.

Персональна виставка заслуженого художника України Антона Ковача «І на шостий день…» представляє серію живописних та графічних робіт художника із Закарпаття.

На виставці представлено унікальний цикл полотен. У своїх роботах митець репрезентує власне бачення на старозавітну тему — міф про створення світу, а саме той день, коли Бог створив Адама і Єву. Майстер апелює до однієї з основних проблем сучасності — де подівся рай?

Особливістю виставки є ще й цикл графічних робіт, де білим по чорному, однією лінією, Антон Ковач змальовує красу людського тіла й жагу почуттів… Несподіванкою для художника став приїзд на відкриття виставки 12-ти студентів із Закарпатської академії мистецтв імені А. Ерделі.

«Це наш глибокий вияв поваги до вчителя, — сказала журналістові „ВЗ“ Ангеліна Бокоч-Кучерява. — Ми знали, що Антон Михайлович готується до цієї виставки. Розповідав нам, який це довгий і копіткий період, хоча наш викладач вкрай рідко ділився такими подробицями. Навіть не читаючи аннотацію до виставки, як тільки увійдеш у виставковий зал, відразу розумієш, про що мова. Наскільки глибоке душевне поєднання кольорів!».

Серед численних гостей, які прийшли на відкриття, я побачила й багатьох іменитих художників. Зокрема, підтримати колегу і розділити радість прийшов і народний художник України Михайло Демцю.

«Антона Ковача знаю давно, — сказав Михайло Іванович. — Вважаю його одним з найкращих, а може, і найкращим художником-сучасником Закарпаття. Раніше Антон робив чудові пейзажі, що мені імпонувало, а зараз почав новий стиль. Хочу відзначити його цікавий пошук у цьому новому стилі. Якщо художник розвивається — це, без сумніву, великий плюс. Залишається його з цим лише привітати»

«Знаю Антона не лише як художника, — сказав журналістові „ВЗ“ голова Львівської організації Спілки художників України Олег Микита. — Це — людина-оптиміст. А нова виставка, у якій Антон зображує новостворений світ, побудований на гармонії та доповнений двома його основними персонажами Адамом і Євою. Виставка порушує актуальну тему стосунків чоловіка і жінки. Біблійна тема доволі складна. У полотнах Антона Ковача нема еротики, а є щось значно вище. Пригадую, як ми з друзями з Польщі задумали зробити такий проект у Соліні „Адам і Єва“, розробили сценарій, то з політичних мотивів тих осіб, які не увійшли до складу керівництва Соліни — міста, що розвинулося на водосховищі, вибухнули протести. Мовляв, грішникам хочуть влаштувати свято. Бо, як відомо, Адама з Євою вигнали з раю… Тому ця тема є надзвичайно складною. Антон — людина енергійна. У нього цікаво трактується природа… Ковач завжди тягнеться до таких серйозних і сміливих речей».

Більше фото з відкриття виставки дивіться тут.

Схожі новини