Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Факти військової агресії Росії проти України доповнять доказову базу в Гаазі, — Порошенко

  • 10.12.2018, 13:33
  • 483

Наявні докази агресії Російської Федерації проти України доповнять доказову базу в Міжнародному суді.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у зверненні до народу з нагоди Міжнародного дня прав людини, повідомляє прес-служба глави держави.

«Сьогодні увесь цивілізований світ відзначає 70-ту річницю від дня ухвалення Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй Загальної декларації прав людини. Показово, що згаданий документ був підписаний, коли людство, пройшовши жахіття Другої світової війни, зрозуміло — настав час юридично закріпити тезу, що життя, рівність і свобода людей є найбільшими цінностями», — йдеться у повідомленні.

«Беручи до уваги, що зневажання і нехтування правами людини призвели до варварських актів, які обурюють совість людства, і що створення такого світу, в якому люди будуть мати свободу слова і переконань, і будуть вільні від страху і нужди, проголошено як високе прагнення людей», — саме так звучить основний меседж Декларації у її преамбулі. Для нас, українців, як для усіх громадян країн вільного світу, цей документ є фундаментальним. Саме його головні постулати закладені в Основний закон — Конституцію України. На превеликий жаль, змушений у такий знаковий день в чергове наголошувати на тому, що через брутальну агресію Російської Федерації права наших співгромадян на Донбасі і в Криму фактично зведені нанівець" - заявив Порошенко.

Як зазначив глава держави, саме Росія нині нехтує найголовнішою цінністю людства — правом людини на життя. Про це свідчать жахливі доведені факти і сумна статистика. З початку збройної агресії Російської Федерації проти України, за даними ООН, понад 10 тисяч людей вбито, понад 23 тисячі зазнали поранення.

Крім того, понад 1,5 млн мешканців Криму та Донбасу були змушені покинути свої домівки як внутрішньо переміщені особи.

«Саме Росія несе повну відповідальність за порушення прав людини на окупованих територіях. Про це зазначено у більшості міжнародних документів, які ухвалені авторитетними міжнародними організаціями, зокрема такими, як Організація Об’єднаних Націй, Організація з безпеки та співробітництва в Європі, Парламентська Асамблея Ради Європи та інші.

Відповідні органи державної влади, активне громадянське суспільство продовжать збирати докази злочинів Російської Федерації проти України та наших співгромадян, які в подальшому доповнять доказову базу в Гаазі", — наголосив Петро Порошенко.

Схожі новини