Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд Є С дозволив Великій Британії скасувати Brexit

  • 10.12.2018, 12:33
  • 434

Велика Британія може скасувати Brexit в односторонньому порядку, відкликавши застосування статті 50 Договору про ЄС.

Про це йдеться у рішенні Суду Є С, передає Українська правда.

«У сьогоднішньому рішенні суд постановив, що коли держава-член повідомляє Європейську Раду про свій намір вийти з Європейського Союзу, як це зробила Велика Британія, ця країна-член має право відкликати це повідомлення в односторонньому порядку», — йдеться у повідомленні на сайті суду.

Суд також визначив, що можливість відкликання існує до тих пір, поки угода про вихід, укладена між ЄС та цією державою-членом, не набере чинності, або, якщо така угода не буде укладена протягом двох років з дати повідомлення про намір вийти з ЄС, і не сплив термін будь-якого можливого продовження.

«Відкликання повинно бути вирішене за демократичним процесом відповідно до національних конституційних вимог. Це однозначне та безумовне рішення повинно бути надіслано у письмовій формі до Європейської Ради. Таке відкликання підтверджує членство в ЄС відповідної держави на умовах, які не змінюються щодо її статусу держави-члена та призводять до завершення процедури виходу», — йдеться у рішенні суду.

Юристи ЄС наполягали на тому, що Британія потребує голосування держав-членів для того, щоб відмовитися від виходу з ЄС, хоча Лондон і заявляв, що Суд Є С може не розглядати подібне питання, оскільки воно гіпотетичне.

Схожі новини