Передплата 2024 ВЗ

Щоб вилікувати дуба-старожила, його перетворили на Чугайстра

Волинські лісівники зі Звірівського лісомисливського господарства, що у Ківерцівському районі, вирішили по-особливому продовжити вік одному з дубів-старожилів. І перетворили його на живу скульптуру.

150-літній велетень потерпав від хвороб. Підступна гниль швидко дуплавила стовбур. Аби врятувати окрасу лісу, його господарі звернулися до фахівців. Ті обробили рану й замастили її цілющим розчином. А тамтешній скульптор на відреставрованому місці створив оригінальне зображення чоловіка.

У ньому фольклористи-народознавці відразу впізнали Чугайстра. Це міфічна істота з української міфології. Такий собі високий «лісовий чоловік» із довгим волоссям та вбраний у білий одяг. За переказами, це зачаклований злими відьмами чоловік, котрий блукає лісом у пошуках лісових нявок. Збиткується над ними, а от людей навпаки охороняє, шкоди їм не завдає. Зустріне подорожуючого — обов’язково побажає гостю гарної дороги та відпустить неушкодженим.

Хоч звірівський Чугайстер стоїть не у повний зріст, та вигляд має поважний, як і його дуб. А що лісовий чоловік мудрий і шкоди справді нікому не завдасть, сповіщає сова, яка примостилася біля Чугайстра. На чолі у володаря дуба лісівники зобразили ще й Тризуб, аби нікому не спало на думку проводити аналогії з чужими для нашої міфології «Лєшими» та іншою закордонною нечистю.

Схожі новини