Передплата 2024 «Добрий господар»

Денісова спростувала інформацію про ампутацію пальців у військовополонених моряків

  • 08.12.2018, 10:58
  • 656

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, зв’язалася з українським консулом у Москві та дізналася, як почуваються полонені моряки.

Зокрема, Денісова спростувала інформацію про ампутацію пальців в одного з українських моряків, яких Росія захопила у Керченській протоці і незаконно заарештувала на два місяці.

Про це український омбудсмен Людмила Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook з посиланням на Уповноважену з прав людини Російської Федерації Тетяну Москалькову.

За словами Людмили Денісової, Тетяна Москалькова відвідала полонених українських моряків у «Матросской тишине». «Лікар-психолог, який оглядав їх під час оформлення у СІЗО заявив, що їхній стан не пригнічений. Щодо поранень, їх діагноз — осколкові поранення легкого ступеня. Ніякої ампутації кінцівок чи пальців рук не було, пошкоджено лише сухожилля та м’які тканини. Зараз у одного з хлопців на руці гіпс, через ушкодження сухожиль.

Палати, у яких вони утримуються — у задовільному стані. Двоє з моряків перебувають у двомісних палатах, а один — у тримісній палаті. Вони ходять на прогулянки і забезпечені одягом за сезоном.

Всі троє — Андрій Артеменко, Василь Сорока і Андрій Ейдер написали електронні листи і найближчим часом їх отримають рідні. Також відкриті внутрішньо тюремні рахунки, які будуть поповнені коштами", — зазначила Людмила Денісова.

Вона також розповіла, що український консул також відвідав чотирьох моряків, які перебувають у «Лефортовому»: Дениса Гриценка, Романа Мокряка, Юрія Без’язичного та Богдана Головаша.

«Українські моряки одягнені у волонтерський одяг, вони отримали посилки. У них в камерах є телевізори, проте вони їх не дивляться, а читають книжки. Наші хлопці жодних скарг не висловлювали та тримаються мужньо», — розповів Черняков.

Також консул зазначив, що всім морякам переказали фінансову допомогу у розмірі 74 долари на особу, а також вони мають домовленість щодо телефонної розмови з рідними.

«Український консул розповів, що вже складено графік відвідання ним інших моряків у „Лефортовому“. Так, на понеділок заплановане відвідання шістьох моряків. У вівторок, 11 грудня, консул відвідає ще шістьох військовополонених, і у середу, 12 грудня, решту п’ять моряків», — резюмувала Денісова.

Нагадаємо, раніше радник командувача ВМС Вікторія Христенко розповіла, що одному з поранених ампутували пальці на руці.

Схожі новини