Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як правильно пити каву, щоб не нашкодити здоров’ю

  • 08.12.2018, 09:15
  • 5 713

Кава для багатьох є смачним початком ранку. Крім кофеїну вона містить ще кислоти і інші смакові компоненти, які не всім підходять.

Навколо кави витає безліч стереотипів і міфів. Про те, як правильно пити каву, щоб не нашкодити здоров’ю пише «Портал про здоров’я».

1. Чи необхідна чашка кави рано вранці?

Випита рано вранці чашка кави не додасть вам енергії! У перші години після пробудження гормон стресу кортизол досягає своїх найвищих показників. Цим забезпечується приплив енергії. Тому експерти сходяться на думці: краще пити ранкову каву в проміжку між 10 і 12 годинами.

Рівень кортизолу в цей час знижується. Отже, організм отримує максимальну користь від кави тільки тоді, коли він дійсно цього потребує.

2. Кава сильного ступеня обсмаження містить більше антиоксидантів?

В даному випадку необхідно дотримуватися правила: слід пити каву з обсмажених зерен не тільки тому, що вам здається, що вона смачніше, але і тому що в ній більше антиоксидантів. Дослідження щодо того, який ступінь обсмажування кави найбільш корисний для здоров’я, тільки починаються. Вважається, що кава і сильного, і легкого обсмажування є однаково корисною.

У кави легкого обжарювання міститься більша кількість фенолів, зокрема, хлорогенової кислоти, нормалізує цукор в крові, і володіє властивостями антиоксидантів та іншими цінними властивостями.

У кавових зернах інтенсивного обсмажування багато меланоїдинів. Ці речовини мають протигрибкові, протизапальні, протиокислювальні та інші корисні властивості. Хоча про позитивні і негативні властивості мелоноїдинів не можна говорити виразно. Ступінь їх вивченості ще недостатня.

3. Шкода кави легкого обсмаження набагато менша, оскільки містить менше кофеїну?

Хочете вірте, хочете ні, але насправді чашка кави, приготована із зерен легкого обсмаження, містить більше кофеїну. В процесі смаження кількість кофеїну зменшується. Вище ступінь обсмажування кавових зерен — нижче вміст кофеїну.

Якщо у вас підвищена чутливість до кофеїну або ви хочете, щоб напій був без яскраво вираженого підбадьорливого, активізуючого ефекту, то французька обжарка, яка вважається однією з найбільш інтенсивних обжарок кавових зерен — якраз те, що вам потрібно!

4. Ви п’єте багато кави?

Рекомендується не більше 6 чашок кави в день! Більша кількість випитої кави ніякої користі організму не приносить. А при деяких захворюваннях, наприклад, гіпертонії, діабеті, гастроезофагеальному рефлюксі, високої тривожності, шкода кави переважує його плюси.

5. Пити каву з цукром або без цукру?

Однією з великих переваг кави є її здатність нормалізувати цукор в крові, зменшувати ймовірність розвитку діабету 2 типу. І все завдяки антиоксидантам. А що ж відбувається, коли ви в каву додаєте цукор?

Трохи підсолодити напій можна, але перетворювати його в десерт не можна. Деякі з дослідників вважають, що невелика кількість цукру не впливає на його здатність зменшувати ризики розвитку діабету, але інші вчені пов’язують цю властивість лише з несолодкою кавою.

6. Ви п’єте остиглу каву?

Заваривши каву, ви робите кілька ковтків, а потім часто забуваєте про неї. Через 2 години знаходите чашку з остиглою кавою, підігріваєте її, робите кілька ковтків і знову забуваєте про неї? Це погано!

У остиглої кави підвищується кислотність, що може викликати печію і порушення травлення, а також ерозії зубної емалі. Чашка кави, що простояла годинку-другу — незаперечна шкода для організму. Також така кава містить меншу кількість антиоксидантів, оскільки вони руйнуються в результаті окислення. Пити каву слід відразу ж після її приготування, так як найбільша користь антиоксидантів проявляється протягом 20 хвилин після її приготування.

Таким чином, знаючи особливості вживання цього ароматного і підбадьорливого напою, можна підсилити його корисні властивості і звести нанівець можливу шкоду кави. Чашка кави може стати частиною здорового харчування. Для цього слід пити каву правильно.

Схожі новини