В Україні запровадять нові правила маркування продуктів: що і коли зміниться

В Україні по-новому маркуватимуть продукти харчування. Народні депутати ухвалили відповідний закон і пояснили: саме за такими правилами етикетки штампують у Європі.

Про це повідомляє ТСН.

В ухваленому законі такі нововведення:

— Для літер на етикетках визначили розмір. Букви стануть більшими відсотків на 10%;

— На етикетці обов'язково писатимуть, чи розморожувався продукт;

— Окремим шрифтом чи кольором позначатимуть складники, що можуть викликати алергію;

—  У заморожених товарах вказуватимуть не лише загальну масу продукту, а ще й масу льоду у ньому.

Крім того за новим законом товари на вагу, які розкладені на прилавках, також мають бути промарковані — вказується інформація, скільки після відкриття упаковки продукт може зберігатися. Якщо такої інформації немає, або ж маркування не зрозуміле, можна скаржитися і за це покарають.

«Неналежне маркування чи фальсифікація маркування — це від 5 до 12−15 мінімальних зарплат», — зазначає експерт.

До того ж продукцію з неправильними етикетками вилучать з ринку. Товар змусять перемаркувати.

Через нову обгортку товар може подорожчати, однак експерти кажуть подорожчання буде незначним. Нові етикетки на товарах український споживач побачить ще не скоро. Закон набуде чинності після опублікування. Почне діяти за півроку. А продукцією, виробленою до цього, можна спокійно торгувати ще три роки.

Нагадаємо, за півроку домашнє харчування жителів України зазнало змін: українці стали більше споживати рибу та рибопродукту — на 8%, фрукти, ягоди, горіхи, виноград — на 3%, м’ясо та м’ясопродукти — на 2%.