Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пропаганда, міжрелігійна ворожнеча та нетерпимість: показали, що виявили після обшуків СБУ у священиків Московського патріархату

  • 07.12.2018, 11:58
  • 786

Нещодавно до священників Української православної церкви Московського патріархату з обшуками прийшли представники СБУ.

В УПЦ МП вважають, що такими обшуками їх спонукають перейти у підпорядкування від Москви до Стамбула. Влада ж запевняє, що у священників шукають докази співпраці з ворогом та антиукраїнську пропаганду, йдеться у сюжеті програми «Гроші», передає УНІАН.

Стало відомо, що під час обшуків окремих приміщень Української православної церкви Московського патріархату і приватних будівель (зокрема, настоятеля Києво-Печерської лаври Павла), які належать представникам цієї конфесії, правоохоронці виявили матеріали, що розпалюють релігійну ворожнечу. Серед іншого вилучено 75 примірників брошури «Українська православна церква: Відносини із державою. Ставлення до АТО та церковного розколу. Питання і відповіді».

Згідно з висновком експертизи Українського науково-дослідного інституту технічної та судової експертиз, це видання «містить пропаганду релігійної нетерпимості… Ображає почуття громадян… у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, розпалює релігійну міжконфесійну ворожнечу та ненависть».

Цього тижня правоохорронці провели обшуки й на Житомирщині — прийшли до очільника відділу безпеки Житомирської єпархії отця Сергія Грицаюка, у нього знайшли ті ж самі брошури. Більше того, він нібито допомагав організовувати замовні мітинги проти константинопольських екзархів.

Дісталося й митрополиту Овруцькому Віссаріону, у нього знайшли пропагандистські листівки навіть з погрозами. А на Рівненщині одразу 12 священиків викликали на допить до СБУ, їм вже закидають державну зраду. Також журналісти провели експеримент: пішли до Києво-Печерської лаври й придбали там пропагандистську літературу.

Схожі новини