Передплата 2024 ВЗ

Український парламент прийняв закон про прилеглу зону морського кордону

  • 06.12.2018, 13:13
  • 925

Сьогодні, 6 грудня, Верховна Рада ухвалила закон «Про прилеглу зону України».

За ухвалення відповідного законопроекту у другому читанні та в цілому з техніко-юридичними поправками проголосували 244 народних депутатів за мінімально необхідних 226-ти, повідомляє «Укрінформ».

Відповідного до закону, контрольована територія на морі розширюється на 12 морських миль. Відтак, встановлюється прилегла зона України у 24 милі, що фактично вдвічі збільшує морську акваторію, яку сьогодні здатні патрулювати українські Військово-морські сили.

Передбачається, що це створить підстави для суттєвого скорочення контрабандного трафіку у Чорному морі, запобігатиме випадкам порушення державного кордону, позитивно вплине на безпекову ситуацію в регіоні та забезпечення економічного суверенітету України.

Право зупиняти, здійснювати огляд, переслідувати по гарячих слідах, затримувати судна і членів їх екіпажу за правопорушення у прилеглій зоні надається органам Морської охорони Держприкордонслужби України.

У законі акцентується на тому, що у випадку, якщо іноземне судно порушило митне, фіскальне (податкове), імміграційне (міграційне) та санітарне законодавство України і робить спробу зникнути, уповноважений орган має право переслідувати таке судно по гарячих слідах з метою його затримання та притягнення до відповідальності згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється як тільки переслідуване судно увійде в територіальне море держави, під прапором якої плаває судно, або будь-якої третьої держави.

Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.

Схожі новини