Передплата 2024 ВЗ

Волкер: Росія намагається вплинути на вибори в Україні

  • 06.12.2018, 10:47
  • 707

Росія намагається вплинути на вибори в Україні, так само, як намагалась зробити це в Німеччині та Франції.

Про це заявив спеціальний представник державного департаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю «Голосу Америки», говорячи про ескалацію у районі Азовського моря.

«Я думаю, що вони намагаються вплинути на політику в Києві, виставити уряд у поганому світлі, мовляв, ці речі все ще тривають. Зрозуміло, що український уряд не може це контролювати, рушійною силою тут є Росія. І не можна розглядати цей інцидент поза ширшим контекстом», — сказав Волкер.

Волкер вважає, що Росія роками закладала цеглини, які призвели до цього інциденту.

«Претензія на анексію Криму, претензія на територіальні води, побудова мосту, посилення військово-морських патрулів, одностороння претензія на контроль над доступом до Азовського моря. Ми говорили з партнерами і передбачали саме такі дії», — сказав Волкер.

Чи бачить Волкер це у контексті виборів, він зазначив: «Так, абсолютно. Я думаю, що Росія намагається вплинути на українські вибори, так само як вони намагалися вплинути на вибори в Німеччині, Франції. Чого вони не розуміють, так це те, що українці змінилися, у них сильніше відчуття національного духу та ідентичності», — відзначив спецпредставник Держдепу США.

Також Волкер заявив, що хотів би «відзначити витримку українських капітанів та моряків» під час інциденту з РФ на морі.

«Вони намагалися мирно пройти з Одеси до Маріуполя. Росіяни їх зупинили, атакували, переслідували, знову атакували, взяли на абордаж і захопили. І вони не стріляли у відповідь. Вони намагалися уникнути конфлікту і поводилися відповідально», — сказав він.

«Що стосується політичної відповіді, я думаю, що українці правильно зробили, потужно порушивши це питання в НАТО, ЄС, у двосторонніх відносинах. Це щось, що ми всі маємо визнати неприйнятним», — додав Волкер.

Схожі новини