Передплата 2024 «Добрий господар»

Третя «ходка» Януковича

За державну зраду прокурори просять Оболонський райсуд Києва заочно засудити екс-президента до 15 років позбавлення волі.

В Україні завершився 19-місячний заочний судовий процес над колишнім президентом Віктором Януковичем. 5 грудня колегія Оболонського райсуду Києва під головуванням Владислава Дев’ятка, втретє не дочекавшись по відеозв’язку заключного слова обвинуваченого, пішла у нарадчу кімнату, щоб готувати вирок. Коли саме його озвучать — невідомо. На його підготовку може піти не один день чи навіть тиждень…

У прес-службі Оболонського суду жодної ясності щодо термінів оголошення вироку не внесли: «Враховуючи складність справи, велику кількість доказів, наданих як стороною обвинувачення, так і стороною захисту, (томів справи нараховується біля ста), нарадча кімната може тривати невизначений період». Прес-служба не відповіла також на запитання, чи встигнуть винести вирок до кінця цього року.

Генеральна прокуратура України інкримінувала екс-керівнику країни державну зраду, пособництво у веденні агресивної війни, пособництво у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, яке спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки. Сторона звинувачення просила у суду для Януковича 15 років в’язниці.

За день до останнього, 89-го засідання у цій справі, адвокат Януковича Олександр Горошинський повідомив журналістам, що його підзахисний не зможе виступити з останнім словом. Мовляв, у нього після падіння на тенісному корті «дуже серйозна травма хребта і коліна», тому, мабуть, знадобиться його лікування в Ізраїлі. Щоб оцінити стан Януковича, до нього викликали фахівця із Тель-Авіва Еяля Атіаса.

У судовому засідання Горошинський просив суд зробити перерву у засіданнях доти, поки його підзахисний повністю не одужає. Допит з лікарні вважали приниженням його гідності — попри те, що на попередньому засіданні головуючий попереджував, що не вважатиме проявом неповаги до суду, якщо Янукович виступатиме з останнім словом сидячи або лежачи.

Щоб головуючий переніс засідання, Горошинський намагався заінтригувати його повідомленням про те, що Янукович в останньому слові хоче повідомити «важливу і нову для суду інформацію». Однак суд відхилив це клопотання, оскільки раніше обвинувачений тричі зривав свій заключний виступ.

Якщо вирок Януковичу набуде чинності, його можуть затримати не тільки в Україні, а й у будь-якій іншій державі, з якою у нас є угоди про екстрадицію. І відправити за ґрати. Вочевидь, це станеться не скоро. Адвокати пообіцяли, що оскаржать «політично вмотивоване», на їхню думку, рішення Оболонського райсуду в апеляційній та касаційній інстанціях, а потім і у міжнародних судах. Експерти кажуть, у Януковича будуть шанси відігратися у цих судах, бо світова Феміда доволі скептично ставиться до заочних судових процесів.

Якщо команда Януковича все ж не зуміє оскаржити присуд своєму клієнтові, це буде третя для нього «посадка». Перша судимість його спіткала 15 грудня 1967 року — за грабіж (крав шапки). Завдяки амністії замість трьох років Янукович тоді відсидів 19 місяців. Друга його судимість була у червні 1970 року — йому «впаяли» два роки у колонії за завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Згодом дивним чином за Януковича вступився космонавт Георгій Береговой. Він написав «прошеніє» у Донецький обласний суд, і той скасував дві судимості із формулюванням «за відсутності складу злочину».

Схожі новини