Передплата 2024 ВЗ

У Львові вночі невідомі здійснили чергову провокацію на польському військовому похованні на Личакові

  • 05.12.2018, 12:10
  • 745

Уночі з вівторка на середу, 5 листопада, невідомі спробували розбити конструкції левів на території польського військового Цвинтаря Орлят.

Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Чергова спроба провокації на Личакові. Цієї ночі, близько другої години, була знову спроба розбити конструкції, в яких знаходяться скульптури левів на кладовищі польських військових поховань. До ранку конструкції вже відновили.

Зараз тривають слідчі дії. Поліція та СБУ були одразу викликані на місце. Провокаторів на місці затримати не встигли.

Зважаючи на системність провокацій, Львівська міська рада вимагає від правоохоронних органів ефективних дій щодо розслідування та недопущення подальших подібних випадків", — зазначив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

Ці скульптури — польські мілітарні символи, які були частиною єдиного комплексу Цвинтаря орлят (будівництво велося протягом 1926 — 1939 рр.). Один лев тримав щит із гербом Львова та написом «Завжди вірний», інший — щит із польським орлом і написом «Тобі, Польще». У радянський час ці фігури вивезли із цвинтаря, який тодішня влада практично зруйнувала. У скульптур «вирвали з лап» геральдичні польські герби, замінивши їх гербом Львова, а також серпом і молотом. Вони довший час стояли обабіч трас на під’їздах до Львова. У 2005-му цвинтар Орлят був відновлений і за участі українського і польського президентів на Личакові урочисто відкрили Меморіал воїнам Української Галицької армії та Польських військових поховань 1918−20 років. Але левів встановили там у 2015-му році, коли їх вдалося відшукати під Львовом. Встановили незаконно, бо у польсько-українському меморандумі про них не йшлося. Тому левів невдовзі закрили дерев’яними щитами з дипломатичним формулюванням «для реставрації». Однак жодної реставрації там досі не проводили. Натомість скульптури левів досі залишаються подразником на грунті польсько-української історичної дискусії.

Тим часом українська Феміда визначилася щодо польських футбольних фанатів, які нещодавно влаштували на Цвинтарі Орлят антиукраїнське «фаєр-шоу». У такий незаконний спосіб вони відзначили 100-річчя боротьби поляків проти Західно-Української Народної Республіки. Як повідомили у Прокуратурі Львівської області, завершено досудове розслідування стосовно трьох громадян Республіки Польща, які підозрювались у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 296 К К України (хуліганство). Як встановило слідство, 23, 26 та 28-річний зловмисники, зневажаючи моральні засади суспільства в частині поваги до померлих та місць їхнього поховання, вчинили дії, що мали на меті зневажати суспільну пам'ять про померлого, продемонстрували зневажливе ставлення до місця поховання, суспільних і релігійних принципів та традицій, без повідомлення відповідних органів місцевого самоврядування про проведення акції із застосуванням піротехнічних засобів, підпалили два факели на Польському військовому меморіалі у Львові, чим створили небезпеку пошкодження чи знищення поховань. Під час досудового розслідування до підозрюваних застосовувався запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Личаківський райсуд Львова визнав цих осіб винними та призначив їм покарання — штраф. Усім трьом доведеться сплатити по 8 тисяч 500 гривень.

Схожі новини