Передплата 2024 ВЗ

«Електрону» — сто років!

Підприємство славиться виробництвом сучасних низькопідлогових автобусів.

У вівторок, 4 грудня, корпорація «Електрон» відзначатиме свій столітній ювілей. Урочистості відбудуться у Львівському національному драматичному театрі опери та балету.

На святковому концерті виступатимуть Руслана, Павло Табаков, Олег Лихач, гурт «Пікардійська терція», балет життя… «Родзинкою» свята стане фільм про історію підприємства, його успішні сторінки розвитку та про ветеранів, які працюють там понад п’ятдесят років. Про це повідомив «ВЗ» прес-секретар компанії «Електрон» Андрій Булат.

Історія концерну «Електрон» почалася 1918 року із заснування у Львові майстерні, а згодом — електротехнічного підприємства «Контакт», що стало першим електротехнічним підприємством Галичини. 4 жовтня 1957 року на базі правонаступників підприємства «Контакт» утворено Львівський телевізійний завод, що виріс у потужне виробниче об’єднання «Електрон». Воно було найбільшим виробником телевізійної апаратури в СРСР і одним із найбільших в світі.

Крім телевізорів, на «Електроні» створювалась телевізійна апаратура для космонавтики: авіакосмічні пілотажні тренажери, відео- та проекційна апаратура Центру управління космічними польотами, бортова телеапаратура космічних кораблів та орбітальних станцій, іншої спецтехніки. 1991 року «Електрон» став першим акціонерним товариством в Україні. Акціонерами тоді стали понад 20 тисяч працівників концерну та їх нащадки.

Сьогодні концерн «Електрон» — це 12 науково-виробничих та промислових підприємства різних галузей та напрямів діяльності. Це розробка та виробництво сучасних наноматеріалів для електроніки, спеціальної техніки, електродвигунів і побутової електротехніки, виробів з пластмас та пінополістиролу, інструментального оснащення, електронних систем управління для транспортних засобів. «Електрон» є єдиним в Україні виробником кліматичних систем для автотранспорту, кліматичної техніки та автомобільного обладнання — більшість цієї продукції постачається на зовнішні ринки — у Європу, Азію та США.

В 2011 році у ПрАТ «Концерн-Електрон» на базі власних дочірніх і спільних підприємств створено машинобудівну корпорацію «Електрон», яка започаткувала розвиток нових напрямків — електротранспортне машинобудування, авто- та автобусобудування.
Підприємство «Електрон» виробляє сучасні низькопідлогові автобуси. Якщо є замовлення, то тут виготовляють тролейбуси та трамвайні вагони.

За словами Андрія Булата, трамвайними вагонами «Електрон» обслуговуються швидкісні трамвайні лінії у Львові та Києві, тролейбусами — маршрути у Львові та Хмельницькому. Міські автобуси «Електрону» перевозять пасажирів у Львові та Ужгороді. Перший вітчизняний електробус «Електрон» понад три роки працює на регулярному маршруті у місті Лева.
Середня зарплата на підприємстві — 11−14 тисяч гривень, зараз тут зайнято близько тисячі працівників.
Сьогодні підприємство активно працює над створенням нових інноваційних виробництв та вихід зі своєю продукцією на світові ринки.

На святкування ювілею «Електрону» очікують міжнародних партнерів, гостей з українського уряду та профільних міністерств. Будуть також голова Львівської ОДА Олег Синютка, очільник Львівської обласної ради Олександр Ганущин, міський голова Львова Андрій Садовий, мери кількох західноукраїнських обласних центрів України.

Схожі новини