Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна подасть позов до міжнародного суду ООН через агресію Росії в Азовському морі, — Порошенко

  • 04.12.2018, 08:57
  • 606

У зв’язку із актом агресії Росії проти України в Азовському морі готується позов до міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй.

Про це заявив Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, передає прес-служба глави держави.

«Готується позов до міжнародного суду ООН у зв’язку із актом агресії. Файл цей вже зафіксований. Про відповідальність Російської Федерації за агресію проти нашої держави», — зазначив він.

Глава держави вкотре підкреслив, що українські моряки діяли у повній відповідності до міжнародного права і російські військові здійснили напад на наші кораблі вже в нейтральних водах Чорного моря, відкривши по ним вогонь.

За його словами, Європейський суд з прав людини ухвалив рішення про надання Росією негайної інформації про українських моряків. «Відповідно до тої інформації, якою я володію, Росія порушила рішення ЄСПЛ і жодної інформації не надала».

«Тому ми маємо зараз об’єднати зусилля всього світу», — підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що росіяни змогли представити лише трьох українських моряків, що говорили про порушення державного кордону. «Решта українських моряків відмовилися визнавати цей суд. Зайняли тверду проукраїнську позицію, що ще раз свідчить — це є справжні герої, які врятували країну від можливої агресії. І вони заслуговують всілякої підтримки українського народу», — підкреслив Петро Порошенко

Українські моряки не можуть бути засуджені судом країни-агресора, особливо підкреслив Президент.

Глава держави наголосив: «Ми всі маємо чітко розуміти, що вони не підсудні злочинному російському суду, бо відповідно до Женевської конвенції, а вони були захоплені внаслідок акту агресії, вони є військовополонені».

Президент повідомив, що проведе зустріч з родинами українських героїв.

«Перш за все ми маємо повернути додому наших хлопців, наших героїв. І я як Президент і вся моя команда будемо робити все можливе для того, щоб це сталося якнайшвидше», — заявив Президент Петро Порошенко

Схожі новини