Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У музеї Франка відкрили «Кухню родини»

Відтепер у Львові, у Домі Франка можна побачити не лише кабінет, де працював Каменяр, у що вдягався, а й місце та приладдя, завдяки якому готували для українського класика. Дім Франка запросив усіх цікавих на нову експозицію, над якою тут довго і старанно працювали.

На «Кухні родини Франків» відреставрували для експозиції давній умивальник, стіл, австрійський холодильник. На кухні запалили свічку від сторічних сірників, які принесла до експозиції найавторитетніша працівниця музею Віра Бонь. На відкриття нової експозиції до музею завітали чимало гостей, бо переконались уже не раз, що тут завжди гостям раді й приймають добре. Мабуть, така ж атмосфера панувала тут і за часів Франка.

Гостей приймали доктор Франко та пані Ольга, його дружина. Під час урочистого відкриття франкознавиця Наталія Тихолоз розповіла про кулінарні уподобання Івана Франка та його родини, їхні сімейні традиції та звичаї. Пані Наталія нагадала і про іменний пиріг Дому Франка (газета «Високий Замок» друкувала за сприяння пані Наталії його рецепт для своїх читачів). Наукові працівники музею — завідувачка експозиційного відділу Віола Чернієнко та головний художник Олександр Дворський — розповіли про те, як творили нову експозицію. Подякували тим, хто сприяв, зокрема і фінансово у її появі.

Така унікальна експозиція з’явилася насамперед завдяки нащадкам Франкового роду: Марті Гуменецькій, Олі Чуквінській, Любові та Петрові Галущакам. Це вони зберегли і передали для експозиції автентичне кухонне начиння та родинні побутові речі, що займуть гідне місце на кухні Франкового дому.

Директор музею Богдан Тихолоз захоплено і натхненно розповідає: «Кухня Франкового дому оживає завдяки таким цінним дарункам. Один із них — млинок з родини Віри Франко, онучки письменника, доньки його сина Петра. Його принесла Марта Гуменецька, онучка пані Віри. За словами пані Марти, колись кожна порядна галицька господиня пекла горіховий торт з кавовим кремом… Дякуємо від усього серця цілій родині Франків, завдяки діяльній підтримці якої Дім Франка таки стає живим музеєм».

А ще у музеї закликають усіх приносити у музей раритети. Може, комусь дісталося від бабусі чи прабабусі кухонне начиння або посуд, які вже не використовується у хаті. Ці речі здобудуть шанс на нове життя у Домі Франка.

Схожі новини