Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європарламент закликає зупинити будівництво «Північного потоку — 2»

  • 03.12.2018, 08:59
  • 315

Європарламент закликає зупинити будівництво газопроводу «Північний потік — 2», оскільки цей проект «підсилює залежність Євросоюзу від поставок російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також йде врозріз з енергетичною політикою ЄС і тому повинен бути зупинений».

Про це йдеться в проекті доповіді про стан відносин з Росією, опублікованому на сайті парламенту ЄС в суботу, 1 грудня, повідомляє DW.

Європарламент також вимагає припинити дію угоди про партнерство та співробітництво, яка була укладена між ЄС і Росією в 1997 році, після чого щорічно продовжувалася. Необхідно переглянути умови, на яких базуються відносини між ЄС і Росією, вважають євродепутати. На їхню думку, співпраця має відбуватися тільки в тих областях, які «необхідні і представляють взаємний інтерес», при цьому повинні дотримуватися гарантії безпеки для ЄС і сусідніх з ним країн.

Крім того, Європарламент висловлюється за твердження на рівні ЄС аналога «акту Магнітського», який був вперше прийнятий в США у 2012 році і передбачає санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права в РФ.

Разом з тим у документі, який ляже в основу нової резолюції Європарламенту, відзначається, що Росія «в доступному для огляду майбутньому залишається ключовим економічним партнером Євросоюзу». Брюссель відкритий для посилення партнерства та діалогу з Москвою, прагне до повернення до конструктивних відносин з нею, які, однак, можливі за умови, що російська влада «буде дотримуватися своїх зобов'язань, взяті в рамках міжнародного права».

Схожі новини