Передплата 2024 «Добрий господар»

Євросоюз планує встановити для прикордонного контролю детектори брехні та роботів-поліцейських

  • 02.12.2018, 16:33
  • 675

Євросоюз хоче здійснювати контроль на своїх кордонах з допомогою нової комп’ютерної програми з детектором брехні і анімаційним поліцейським.

Про це повідомляє DW.

Передбачається, що анімаційний персонаж перевірятиме всі документи, включаючи візу, закордонний паспорт і докази фінансової спроможності, а також ставити питання, наприклад, щодо вмісту валізи або мети подорожі. Спеціальне програмне забезпечення має за виразом обличчя людини визначити, бреше вона чи ні.

Якщо людина успішно пройде «інтерв'ю» з роботом-поліцейським, її вже не перевірятимуть живі співробітники прикордонної служби. А от ті, хто «завалив» іспит, повинні будуть додатково надавати біометричні дані, наприклад, сканований знімок поверхні долоні і фото, придатне для цифрового розпізнавання рис обличчя.

У 2019 така комп'ютерна програма в тестовому режимі буде встановлена на окремих прикордонних ділянках уздовж зовнішнього кордону ЄС, зокрема, в Литві, Угорщині та Греції.

Незалежні експерти сумніваються в успіху цього проекту, вартість якого становить 4,5 млн євро. У професора Беннетта Кляйнберг (Bennett Kleinberg) з Інституту криміналістики при університетському коледжі Лондона перш за все викликає питання, чи можна по виразу обличчя і міміці точно встановити, чи бреше людина. Наукових доказів цьому немає, вказує професор. Застосування цієї техніки лише дає можливість зрозуміти, відчуває людина стрес чи ні.

Але дуже часто під час подорожі стрес неминучий, наприклад, коли транзитний пасажир повинен встигнути на наступний рейс, або коли пасажири подорожують з дітьми. Тому існує ризик того, що людей, які проходили комп'ютерний прикордонний контроль, можуть необґрунтовано запідозрити у брехні і змусити пройти повну прикордонну і митну процедуру контролю.

Результати пробного тестування 30 осіб, показали, що машина виявила 76% помилкових даних.

Протягом 9 місяців тестової фази проекту проходити комп'ютерний погранконтроль будуть лише ті, кому вже дозволили в'їзд до ЄС, і лише добровольці. Тим часом експерти оцінять технічну частину проекту і те, наскільки придатна до використання комп'ютерна програма. Результати передадуть Єврокомісії, яка разом з країнами-членами ЄС прийматиме рішення, чи буде прикордонний контроль на кордонах Євросоюзу здійснюватися по-новому.

Щороку на територію ЄС в'їжджають близько 700 млн осіб.

Схожі новини