Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Вінниці в лікарні померла 2-місячна дівчинка, батьки звинувачують у смерті дитини п’яного анестезіолога

  • 02.12.2018, 11:34
  • 969

У Вінницькій обласній дитячій лікарні померло немовля. Його батьки впевнені, що донечка мала шанси вижити, але лікарі із самого початку ставили неправильний діагноз, а потім із реанімації лікар вийшов п’яним.

Про це повідомляє ТСН.

На відео з домашнього архіву півторамісячна Настуня — життєрадісна й усміхнена. Але скоро дитина почала погано їсти та кричати, батьки викликали сімейного лікаря. «Послухав, більше у мене було зауваження по животу, я написав направлення: по животу — кишечні коліки. Скарг не було ні у відношенні серця, ні у відношенні легень», — розповів сімейний лікар Володимир Рукін.

Батьки вирішили звернутися до обласної лікарні й викликали швидку, однак лікар-педіатр після огляду запевнив, що дівчинка здорова і їхати кудись немає потреби. «Сказав, що у вас здорова дитина. Ми кажемо: а треба їхати у лікарню? Він каже: ні, не треба», — розповів батько померлої дитини Антон Сорока.

Через кілька днів Настуня почала задихатися, немовля повезли в реанімацію дитячої обласної лікарні. Чотири години лікарі не могли визначити, що з дівчинкою, а батьків у реанімацію не пускали. Врешті, вийшов лікар, який ледь тримався на ногах, і повідомив, що в дівчинки зупинилося серце. «Від нього пахло спиртним, він жував жвачку, стояв у масці і він хитався», — розповів Сорока. Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні пояснює, що лікар-анестезіолог випив уже після смерті дитини.

«З його пояснень, він вживав алкоголь вже після того, як надавалася допомога, тобто це був постфактум того, що сталося. Він був відсторонений від роботи», — заявив Анатолій Стародуб.

Поліція повезла нетверезого медика на експертизу — у його крові виявили більше одного проміле алкоголю. «Все, що вище одного проміле — це вже можна відносити до стану сильного алкогольного сп’яніння», — зауважила прокурор Вінницької місцевої прокуратури Олена Олійник. Прокуратура відкрила два кримінальних провадження за статтями про смерть дитини та неналежне виконання професійних обов’язків медичними працівниками. Попередньо з’ясовано, що у дівчинки була вроджена вада серця. Свою перевірку проводить і департамент охорони здоров’я. «Це просто нонсенс, щоб такі відбулися дії в закладі. Лікарі, які дозволяють собі такі дії на робочому місці — їм не місце роботи в закладі», — заявила заступник директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк.

Нині вже є наказ про звільнення п’яного анестезіолога, але медик поки що на лікарняному. Якщо його провину доведуть, йому загрожуватиме три роки в’язниці без права на лікарську практику.

Схожі новини