Передплата 2024 ВЗ

«Пальці віялом» Московський Патріархат тут розставляти більше не буде, — Порошенко

  • 01.12.2018, 15:55
  • 1 186

Президент України Петро Порошенко привітав українців із 27-ю річницею референдуму за Незалежність України. У своєму зверненні Петро Порошенко згадав про історичне рішення Вселенського патріархату щодо надання Томосу на автокефалію Української церкви.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зокрема, Порошенко зазначив, що РПЦ — «невід'ємна частина політичної системи РФ».

«Останніми днями в соціальних мережах гуляє промовисте фото: єпископ Російської православної церкви освячує ракетний комплекс в окупованому Криму! Патріарх Кирило на кожній літургії молиться за російське воїнство — те саме, яке вбиває українців. РПЦ — невід’ємна частина політичної системи РФ. Кремль не приховує, що розглядає її як один із головних інструментів для впливу на Україну. Ситуацію в українському православ’ї обговорюють на раді безпеки Росії під головуванням Путіна. Натомість від української держави вимагають не втручатися. Та коли в Москві говорять про Україну як про нібито свою канонічну територію, хіба це не є зазіханням на нашу територіальну цілісність?», — йдеться у заяві президента.

Глава держави також зазначив, що «Його Всесвятість та Синод підтвердили незаконність анексії Київської митрополії Москвою, здійснену ще у сімнадцятому столітті. Вони, як і ми, не визнають жодних претензій РПЦ на Україну. У нас постане своя незалежна ні від кого церква, яка буде визнана світовим православ’ям».

«Рішення про надання автокефалії Православній Церкві України — ухвалено. Томос, грамоту, яка це підтверджує, — написано. Об’єднавчий собор — призначено, і він обере предстоятеля, який поїде до Стамбулу й отримає Томос із рук Його Всесвятості Варфоломія. Томос про автокефалію — це ще один Акт проголошення незалежності України. І саме тому й говорю про нього в річницю референдуму про незалежність», — наголосив Петро Порошенко.

Він також відзначив, що автокефальна Православна Церква України не буде державною. Держава гарантує конституційне право свободи віросповідання. В тому числі — і тим, хто захоче залишитися в єдності з російською церквою. «Але „пальці віялом“ Московський Патріархат тут розставляти більше не буде. Рівно як і клеймити, хто у нас канонічний, а хто — безблагодатний. Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме. Не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт. Мир, злагода і єдність — такий наш український сценарій. І саме так і буде», — підсумував глава держави.

Схожі новини