Передплата 2024 «Добрий господар»

Елтон Джон написав українцям листа до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

  • 30.11.2018, 17:49
  • 425

Знаменитий музикант, благодійник і громадський діяч, сер Елтон Джон звернувся до українців напередодні 30-го Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Його лист опублікований сьогодні у газеті «Факти та коментарі».

Інше його звернення — до міжнародної спільноти — з’явиться 1 грудня у британській газеті Evening Standard.

У зверненні музикант засвідчив свою любов до України й щиру приязнь до українців та закликав зробити доступним тестування на ВІЛ, боротися з дискримінацією ВІЛ-позитивних людей та надати їм необхідну підтримку й допомогу.

Лист співака, доступний читачам як у друкованому накладі газети, так і на сайті видання, опублікований за сприяння Фонду Олени Пінчук — багаторічного партнера СНІД-Фонду Елтона Джона.

«Дорогі українці!

У той час, як я пишу цього листа, 37 мільйонів людей в усьому світі живуть з ВІЛ. Тільки в минулому році 1,8 мільйона людей інфікувалися ВІЛ та 940 тисяч людей померли від СНІДу.

Це не повинно відбуватися.

Сучасні ліки не тільки дозволяють тим, хто живе з ВІЛ, мати повноцінне життя, але й унеможливлюють передачу вірусу іншим.

Проблема полягає в тому, що занадто багато людей все ще не усвідомлюють, що вони піддаються ризику, дуже бояться стигми або позбавлені можливості пройти тест на ВІЛ.

Саме тому ми підвищуємо обізнаність у містах по всьому світу, щоб боротися із соромом, пов'язаним з ВІЛ; сприяти безпечному, доступному тестуванню; а також допомагати людям з ВІЛ отримати необхідне лікування.

«Знай свій статус» — тема 30-го Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Чому? Тому що всі повинні розуміти ризики ВІЛ, та всі, хто потребує, повинні мати шанс на достойну допомогу та підтримку. Це можливо лише тоді, коли ми знаємо свій статус.

Я люблю Україну та знаю українців як гідних і добрих людей. Я вірю, що Київ та решта міст України можуть зробити тестування на ВІЛ нормальним явищем та зруйнувати стигму, яка все ще оточує вірус. Я вірю, що ми можемо охопити всіх людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, та тих, хто знаходиться у зоні ризику.

Давайте надамо їм допомогу, якої вони потребують, та впевнимося, що ніхто не залишився позаду, де б вони не жили та хто б вони не були. Zupinimo Snid Razom!

З великою любов’ю та вдячністю, Елтон"

За статистикою, за десять місяців 2018 року в Україні за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України було зареєстровано 14 797 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 1 975 дітей до 14 років). Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 330 415 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 47 646 людей. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Київська й Миколаївська області, а також Київ.

Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе до 240 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз — станом на 1 жовтня 2018 року на обліку в Україні перебуває 144 633 ВІЛ-позитивних пацієнти.

Починаючи з 2008 року, українці найчастіше інфікуються через незахищений секс. У 2017 році цей показник склав 64 відсотки.

Схожі новини