Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лідія рулить «Берліном» і показує це у You Tube

Лідія Филипчук — перша в Україні водій трамвая, яка стала відеоблогером.

Львів’янка Лідія Филипчук працює водієм трамвая майже сорок років. Навіть на пенсії вирішила не прощатися з улюбленою справою. Продовжує не лише водити електротранспорт і навчати стажерів, а й удосконалюватися. Пані Лідія — перша в Україні водій трамвая, яка має свій канал на You Tube і створює відеоблоги прямо під час роботи.

Усе починалося з того, що кілька років тому їй подарували на день народження сучасний смартфон. З того часу кріпить його в кабіні водія і знімає на камеру цікавинки міського життя, коли старовинними вуличками їде трамвай. На каналі пані Филипчук — кількадесят відео та понад три тисячі підписників.

Журналіст «ВЗ» вирішила відвідати канал водія трамвая на You Tube. Звернула увагу на відеороботи з назвами «Зима і трамвай», «Трамвай у депо», «Трамвайний сніговий стрім», «Серце Львова — площа Ринок», «Я штовхаю з пасажирами трамвай», «Лідія рулить «Берліном», «Автомобільне пекло на площі Франка», «Битий небитого везе», «Львів через вікно трамвая», «Автомобіль блокує рух на Соборній»…

«Так люблю свою роботу, що вирішила усе фільмувати на камеру і поширювати це в Інтернеті, — розповідає Лідія Филипчук журналісту „ВЗ“. — У моїх сюжетах — і історії про „зайців“, які їздять під час маршруту, і чемні пасажири, і водії-хами на дорогах… Бувало, що знімала відео про хуліганів, які їхали „на борту“ трамвая. Також знімаю сюжети про львівську архітектуру. Люблю робити сюжети із свого відпочинку на Світязі. Відеоблогерство для мене хобі, стиль життя. Планую заробляти на рейтингу свого каналу і купити ще крутіший гаджет, можливо „Айфон“. Але чомусь останнім часом кількість підписників на моєму каналі зменшилася. Можливо, одна з причин — канал You Tube відфільтровує рекламу, яка потрапляє в кадр».

Пристрасть пані Лідії до блогерства не випадкова. Закінчила факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Писала статті до газет «Правда» та «Ленінська молодь». Каже, коли навчалася на факультеті журналістики, вирішила піти на курси водіїв трамвая, аби заробити на хліб, заплатити за житло (вона родом зі Снятина Івано-Франківської області. — Авт.). Тоді пані Лідія не знайшла себе у журналістиці, а ось робота водієм трамвая їй припала до душі.

Свій вік жінка приховує.

«Це секрет, — відповідає. — Я душею молода. Уже на пенсії, але працюю. Робота мені подобається. Вона надихає. Я за кермом трамвая з 1979 року. У „Львівелектротрансі“ починала з посади стажера. Тепер сама вчу їздити молодих стажерів».

Запитую, про що мріє. «Та я знаю, про що я мрію? Напевно, щоб все було добре в житті, щоб усі були здорові і щасливі, — відповіла. — Приємно, що люди оцінюють твою роботу та хобі. Якось стояла на кінцевій зупинці „трійки“, що на Соборній. До мене в кабіну заглянули три хлопчики. Потім запитують: „Це ви Лідія Филипчук? А ми ваш канал дивимося!“. Мене це так розчулило»…

Схожі новини