Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Приходять «воєнні конфіскатори» — викликайте поліцію

Аби мінімізувати шайхрайства, замасковані під вимоги воєнного стану, у деяких областях вже заборонили камуфляж для цивільних.

Після запровадження воєнного стану у 10 прикордонних областях України на посилений режим служби перейшли не лише військові та силовики, але й професійні шахраї та провокатори. Одні збурюють паніку розсилкою фальшивих «есемесок» про мобілізацію. Інші тиражують фейкові накази міністра оборони про конфіскацію «євроблях» на потреби армії. А хтось вже планує «прихватизаційні» рейди, аби розжитися чужим майном, прикриваючись воєнним станом.

Ще не встигло чорнило висохнути у підписах під законом, яким парламент погодив запровадження воєнного стану, а жителям Сумщини і Харківщини вже прийшли «есемески» (нібито від Міноборони) з вимогою з'явитися у найближчу до місця проживання військову частину. У разі неявки упродовж трьох днів погрожували зверненням до суду.

У Міністерстві оборони заявили, що жодного стосунку до «мобілізаційної» розсилки не мають. І закликали громадян користуватися перевіреною інформацією з офіційних джерел.

«Є чимало прикладів розсилки спам-повідомлень російсько-окупаційними військами та незаконними збройними формуваннями, що підтримуються Росією на території Донецької та Луганської областей. Ця тактика окупанта-агресора вже відома, — заявили у Міноборони. — Такий інформаційний вплив на громадян України, які проживають на прикордонних із Росією територіях, є нічим іншим, як черговим проявом „гібридної“ агресії РФ».

Роздмухувачі «воєннорежимної» паніки вже й у Польщі встигли «наспамити». Поляки зі сусідніх із Україною регіонів теж отримали «мобілізаційні» SMS-повідомлення ось такого змісту: «Чоловіки у віці 18−65 років зобов'язані з'явитися в управління гміни у зв'язку з кризовою ситуацією в Україні». Розсилку організували від імені Урядового центру безпеки.

Під приціл «фейкометів» потрапили також українські «євробляхери». У соцмережах почали ширитися перепости з фотокопією нібито міністерського наказу про конфіскацію нерозмитнених автівок на єврономерах для потреб армії.

«Нестачу автомобільного транспорту на територіях, де введено воєнний стан, компенсувати за рахунок автотранспорту на іноземній реєстрації, власники яких не розмитнили (не подали заявку на розмитнення) цей автотранспорт», — «страшилка» зі фальшивого наказу.

«Мета цих фейкових повідомлень, виготовлених спецслужбами РФ і контрольованою ними фабрикою тролів, зрозуміла — посіяти панічні настрої серед українців у зв’язку з оголошенням воєнного стану в певних областях нашої держави», — заявив речник Міноборони Олексій Чорнобай.

В областях, де діє воєнний стан, застерігають не лише від інформаційних провокацій, а й від рейдів ряджених «конфіскаторів». Рішень про відчуження приватного майна на потреби армії у жодній з «воєнних» областей не ухвалювали. Тож у разі появи ходоків із заявочками, що прийшли щось конфіскувати для «оборонки», радять негайно викликати поліцію.

А тим часом…

У Генштабі ЗСУ звертаються до громадян із проханням не поширювати (у тому числі і через соцмережі) інформацію про місця дислокації особового складу, військової техніки, їхнє пересування, чисельність. А також попереджають: безпілотники, помічені у районі проведення навчань, над військовими частинами, об'єктами і полігонами, будуть збиті, а ті, хто запустив апарати, затримані та притягнуті до відповідальності.

Схожі новини