Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Найсерйозніше занепокоєні»: Рада Є С прийняла декларацію про конфлікт на Азові

  • 29.11.2018, 10:30
  • 429

Рада Європейського Союзу прийняла декларацію про ситуацію в Азовському морі і Керченській протоці, в якій висловила свої найсерйозніші побоювання і повідомила про повну підтримку суверенітету України.

Як повідомляє прес-служба Ради ЄС, у прийнятій в середу, 28 листопада, декларації говориться, що ЄС висловлює своє «найсерйозніше» занепокоєння через зростання напруги в Азовському морі, інформує «Корепондент».

«Ми бентежимося цим застосуванням сили Росією, яка на тлі зростаючої мілітаризації в цьому районі є неприйнятною», — повідомляють в ЄС.

В Євросоюзі очікують, що РФ забезпечить безперешкодний і вільний прохід Керченською протокою в Азовське море і назад, що передбачено міжнародними правилами.

«Ми закликаємо всіх до граничної стриманості і негайно стабілізувати ситуацію. У цьому контексті ми також настійно закликаємо Росію звільнити захоплені судна, їхній екіпаж і обладнання беззастережно і невідкладно», — йдеться в декларації.

Також в ЄС повідомили, що незаконна анексія Криму в 2014 році залишається викликом для міжнародної безпеки, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку.

«Ми підтверджуємо наше засудження цього порушення міжнародного права. Будівництво Керченського мосту є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України», — заявляють в ЄС.

«Європейський союз знову заявляє про свою цілковиту підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Європейський союз не визнає і не визнає незаконне приєднання Кримського півострова Росією. Європейський союз буде продовжувати уважно стежити за ситуацією і має намір діяти належним чином у тісній координації зі своїми міжнародними партнерами», — наголосили в Раді ЄС.

Схожі новини