Передплата 2024 «Добрий господар»

Блаженніший Святослав просить не рубати ялинок, навіть для храмів

А головний лісівник Львівщини каже, що вирубування живих новорічних дерев, які продають через лісгоспи, не загрожує екології, бо вирощені на спеціальних плантаціях.

Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук, закликав українців не нищити в лісах ялинки на новорічні та різдвяні свята, а замінити її штучною або креативним виробом. Також альтернативою можуть стати живі хвойні дерева, висаджені поблизу церков та шкіл. У такий спосіб Блаженніший Святослав Шевчук виступає за збереження дерев, які часто-густо зрубують у браконьєрський спосіб.

«Уже третій рік поспіль в Україні проводиться акція „Посади дерево миру“, яку започаткувало бюро УГКЦ із питань екології за підтримки Мінприроди, — наголосив глава УГКЦ. — Її мета — привернути увагу громадськості до екологічних проблем, спричинених війною на сході України, єднання в молитві за мир та об’єднання зусиль для збереження і примноження природної спадщини творця. Напередодні Нового року та Різдва Христового в Україні, навіть за найбільш скромною статистикою, зрубують понад мільйон хвойних дерев (з яких більш, ніж половина — у браконьєрський спосіб). Значну частину цих дерев, на жаль, можна побачити в різдвяний час у наших храмах».

Начальник управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека сказав у коментарі для «ВЗ», що з повагою ставиться до закликів духовенства Львівщини, які просять не рубати в лісах ялинок.

«Церква також закликає не використовувати штучні квіти. Людина має право вибору — штучна ялинка чи жива, — зауважив пан Дейнека. — Ялинки, які ми пропонуємо, зрубані без шкоди для навколишнього середовища. Як правило, такі ялинки садять на спеціальних плантаціях».

Анатолій Дейнека повідомив, цього року на Львівщині планують зрубати для продажу на ринках 15 тисяч хвойних дерев (це стільки, як і минулого року). Однак головний лісівник області наразі не сказав, якою буде мінімальна ціна ялинки, бо ці питання лісівники планують обговорити на нараді 4 грудня. А на ринках Львова та області новорічні деревця продаватимуть наприкінці грудня.

Схожі новини