Передплата 2024 «Добрий господар»

«Львівське метро» тепер «возитиме» туристів

  • 27.11.2018, 18:15
  • 1 500

У місті Лева — новий туристичний маршрут. Безкоштовний

Невдовзі у Львові створять новий туристичний маршрут «Львівське метро». Це буде безкоштовна екскурсія, яка розкаже туристам про те, чому у Львові припинили будувати метрополітен і чому досі існують легенди на цю тему. Гостей поведуть на площу Митну, де кілька тижнів тому з'явився мурал, який символізує вхід у «Львівське метро». На муралі — літера «М», проте це не станція метро, а звичайний підземний перехід.

Автор стінопису про львівське метро — житомирський художник Дмитро Краб. Арт-роботу реалізували в рамках соціально-культурного проекту «Створення нових туристично привабливих локацій та потенційно нового туристичного маршруту у Львові» (організатори — ГО «Граніт» за підтримки управління туризму Львівської міської ради).

На стінах у підземному переході на площі Митній розмістять інформацію про історію львівського підземного трамваю. Як зазначають організатори ГО «Граніт», історія львівської «підземки», яку почали будувати ще в радянський час, породила жарти про львівське метро. Навіть існує сайт львівського метро. «Ми вирішили підтримати цей міф, адже він буде цікавий як жителям міста, так і туристам. А сам стінопис прикрасить перехід на площі Митній», — зауважила куратор проекту Марія Лопачак.

У коментарі для «ВЗ» пані Марія зазначила, що у рамках екскурсії «Львівське метро» туристам покажуть дванадцять різних об’єктів, де є цікаві мурали (ці об'єкти не пов'язані з історією львівського метрополітену). «У колишньому пасажі Міколяша — зображення в стилі Альфонса Мухи, — каже Марія Лопачак. — Також покажемо дворик закинутих іграшок, ленд-арт у парку Франка, графіті „Квіти війни“ на вул. Дорошенка, 7, Гнатюка, 12, пл. Галицькій, 15».

Львів’янин, громадський активіст Юрій Семашко сказав «ВЗ», що в екскурсійну програму про львівське метро варто включити один маловідомий об’єкт, який тісно пов'язаний з історією будівництва підземки. Це Музей книги, що у дворику палацу Потоцьких. «Колись у Львові хотіли будувати метро, і оцей будиночок музею був бараком для робітників, — розповіла науковий працівник музею Жанна Спиридонова. — На першому поверсі були й душові».

«Біля будівлі стояла спеціальна землерийна машина, яку встановили за «совка», аби рити тунелі для метро, — продовжив розмову Юрій Семашко. — Саме на цій техніці гурт «Мертвий півень» зняв свій кліп «Франсуа».

Цю інформацію підтвердив і львовознавець, історик Ілько Лемко: «Підземне будівництво стартувало зі зведення у дворі палацу Потоцьких першої вентиляційної шахти, що призвело до пошкодження навколишніх будівель. З огляду на це, а також на фінансову кризу кінця 1980-х років. реалізацію проекту метрорполітену заморозили».

Марія Лопачак сказала «ВЗ», що не знає про цей факт, але обіцяє дослідити і включити музей в нову екскурсійну програму.

Схожі новини