Передплата 2024 ВЗ

Після агресії Росії в Азовському морі ЄС має заборонити Nord Stream 2, - євродепутат

  • 27.11.2018, 17:15
  • 470

Російська агресія в Азовському морі потребує консолідованої відповіді від Європейського Союзу, включаючи збереження та розширення санкцій проти РФ.

Таке переконання висловив співголова парламентського Комітету асоціації ЄС-Україна Даріуш Розатті під час слухань у межах відзначення 5-ї річниці Революції гідності, повідомляє Укрінформ.

«Ми не можемо просто спостерігати за ситуацією та дозволити Росії поводитися так брутально з сусідами. Тому що це і наше сусідство. Передусім, ми маємо визнати, що був акт агресії проти суверенної держави, яка є нашим сусідом і асоційованим партнером. Тож ми також несемо відповідальність. Це мають усвідомити країни-члени», — зауважив депутат Європарламенту.

Він висловив переконання, що Європейський парламент має виступити з потужною заявою в контексті розвитку ситуації навколо Азовського моря та Керченської протоки, і «вірний час» для такої заяви може настати вже завтра, під час відкриття пленарного засідання ЄП.

«Ми будемо над цим працювати. Ця заява має чітко визначити, без будь-яких сумнівів, хто є агресором. Має бути надісланий потужний сигнал, що Європейський Союз не може прийняти таку поведінку. І що це має наслідки. Санкції мають бути продовжені. Як пропонувалося, вони мають бути поширені на всіх людей, які несуть відповідальність за накази, що віддавалися для початку провокації в Азовському морі, аж до найвищої ланки командування», — зауважив європейський політик.

Розатті також наголосив на необхідності подальших економічних санкцій. «Наприклад, остаточно заборонити проект „Північний потік-2“. Ми маємо зробити напевно, щоб президент Путін заплатив високу ціну за такі дії. Якщо він не заплатить таку ціну, якщо він бачитиме, що наша відповідь і реакція є м’якою або хиткою, це лише спонукатиме його робити більше (агресії) — це дуже зрозуміло», — заявив євродепутат.

Він зауважив, що ЄС має координувати свої дії з НАТО, тому що події, які розгортаються поряд із кордонами Євросоюзу, становлять загрозу для європейської безпеки.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці РФ захопили попередньо обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу». На них, за даними українських ВМС, перебували 23 моряки, шістьох було поранено.

Схожі новини