Передплата 2024 «Добрий господар»

Захоплені Росією українські моряки є військовополоненими, — Клімкін

  • 26.11.2018, 18:25
  • 503

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що захоплені напередодні Росією українські екіпажі в Азовському морі є військовополоненими.

Про це глава МЗС повідомив на прес-конференції в Києві, передає УНІАН.

«Хочу підкреслити, що відповідно до міжнародного права статус захоплених екіпажів має розглядатися відповідно до Женевської конвенції 1949 року. Тому наші моряки є військовополоненими», — наголосив Клімкін.

«Ми також розмовляємо з Міжнародним комітетом Червоного Хреста для того, щоб він включився негайно до процесу моніторингу як їхнього (українських військових моряків) стану, так і звичайно їхнього звільнення. Це один із наших ключових пріоритетів», — заявив Клімкін.

Вранці 25 листопада Росія за допомогою танкера, що «сів на мілину», блокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і двом катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

За інформацією командування ВМС України, про намір здійснювати перехід російську сторону поінформували заздалегідь відповідно до міжнародних норм, однак прикордонний корабель РФ «Дон» протаранив український рейдовий буксир — всупереч Конвенції ООН з морського права і Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Згодом під час проходження кораблів із зони очікування до пункту постійного базування, десь на відстані 13−14 миль від узбережжя Криму, в районі 40 км на південний схід від Керчі, українські кораблі, які супроводжувалися суднами РФ, були обстріляні, заблоковані і по них було застосовано озброєння на ураження. Шістьох українських військовослужбовців поранено, решта членів екіпажів потрапили у полон. Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що три захоплених українських судна знаходяться у Керчі, 23 моряка перебувають в полоні, троє з них — у лікарні. Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення запропонувати запровадити воєнний стан у країні строком на 60 діб для створення умов із відсічі збройної агресії.

Схожі новини