Передплата 2024 «Добрий господар»

Продан повернувся в Україну

Під певні гарантії?

Своє повернення з Німеччини колишній в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан анонсував минулого тижня. З гучною підводкою: не винен, мовляв, тому ховатися за кордоном не збирався і готовий доводити свою правоту в Україні.

Це, так би мовити, версія для камер. Є й інша: передумовою повернення Продана в Україну були домовленості, за якими екс-головний «фіскал» отримав певні гарантії для себе (звісно ж, не за чесні очі).

Про те, що вже у Києві, Продан сповістив через Facebook. Із подробицями, в якій німецькій клініці був за пацієнта й у чому полягало лікування. «Три хірургічні втручання під наркозом», — повідомив Продан. Але яка саме хронічна болячка підкосила його, — медична таємниця. Каже, операцію відкладав упродовж п'яти років, бо часу зайнятися здоров'ям бракувало. А після відставки вирішив більше не тягнути.

«На жаль, моїм лікування за кордоном цинічно скористались. Я декілька місяців пропонував ГПУ та САП узяти свідчення у мене. Хто заважав проводити слідчі дії, надсилати повістки, вручати підозру ще у липні, серпні, вересні, жовтні? Чого чекали, якщо мали на руках доказову базу? А ось тому і чекали, бо ніякої доказової бази нема. Чекали зручної нагоди, щоб розкрутити гучний скандал і на тлі істерії та спекуляцій оголосити мене злочинцем», — написав Продан, який називає висунуті йому звинувачення у незаконному збагаченні замовною справою зі сфабрикованими доказами.

Залишається дочекатися, наскільки активно просуватиметься кримінальне провадження щодо колишнього в.о. голови ДФС і чи дійде до суду. За однією з версій, «справу Продана» використовуватимуть як гамівну сорочку для норовливого прем'єра Володимира Гройсмана, в орбіті якого — опальний екс-фіскал. Розвиток, мовляв, залежатиме від того, наскільки прем'єр прислухатиметься до побажань Банкової.