Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Один із захоплених українських моряків, був серед курсантів, котрі 2014 року відмовилися присягнути РФ і співали гімн України

  • 26.11.2018, 17:25
  • 842

Один із моряків, хто потрапив у полон під час захоплення українських кораблів в Азовському морі — український моряк Богдан Небилиця.

Як повідомляє Lb.ua Богдан Небилиця — командир малого броньованого артилерійського катера «Нікополь. Він був серед тих курсантів Академії ВМС ім. Нахімова у Севастополі, які відмовилися присягнути РФ і співали гімн України, коли російські військові спускали з флагштока український прапор і піднімали свій у 2014 році.

Небилиця разом з іншими курсантами, які не перейшли на службу Росії, закінчував своє навчання в Інституті Військово-морських сил Одеської морської академії. З 2016 року він отримав диплом і призначення командиром «Нікополя».

Також повідомляється, що батьки одного із затриманих у Керченській протоці українських моряків 19-річного Андрія Ейдера підтвердили, що затримали саме їхнього сина.

Так, мачуха Андрія Євгенія Ейдер підтвердила інформацію, написала у фейсбуці, що не має жодних подробиць і попросила журналістів її не турбувати.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і двом катерам «Бердянськ» і «Нікополь». Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем «Дон». Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків.

Через напад російського флоту президент України Петро Порошенко терміново скликав військовий кабінет, а Україна ініціювала позачергове засідання Ради Безпеки ООН.

На засіданні військового кабінету та РНБО вирішили запровадити в Україні воєнний стан на два місяці. Остаточне рішення має ухвалити Верховна Рада, яка планує зібратися о 16:00 понеділка, 26 листопада.

Схожі новини