Передплата 2024 «Добра кухня»

ЗМІ оприлюднили фото та відео захоплених українських кораблів в окупованій Керчі

  • 26.11.2018, 10:58
  • 1 197

Українські судна — буксир «Яни Капу», катери «Бердянськ» і «Нікополь» — доставлені в порт Керчі, після захоплення їх у Керченській протоці.

Фото опублікувало видання Reuters, передає ТСН.

Як повідомило «Інтерфаксу» інформоване джерело, кораблі дісталися своїм ходом у супроводі російських прикордонників.

У російському ФСБ стверджують, що українські кораблі «здійснили спробу незаконних дій у межах територіального моря Росії і не реагували на вимоги про негайне зупинення».

Мовляв, «з метою примусової зупинки військових кораблів, за даними ФСБ, застосовувалася зброя».

На відео, яке опублікувало видання Reuters, з захопленими російськими прикордонниками українськими кораблями, видно як на них розтягують камуфляжну сітку люди у формі без розпізнавальних знаків.

Поки точно невідома доля команди, які перебували на суднах. За українськими даними, на бортах трьох кораблів було 23 людини. Троє з них під час агресії з боку російських прикордонників отримали поранення. За даними Росії, поранення рук і ніг отримали лише троє моряків. Всім надана медична допомога і їхньому життю нічого не загрожує.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і двом катерам «Бердянськ» і «Нікополь». Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем «Дон». Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків.

Через напад російського флоту президент України Петро Порошенко терміново скликав військовий кабінет, а Україна ініціювала позачергове засідання Ради Безпеки ООН.

На засіданні військового кабінету та РНБО вирішили запровадити в Україні воєнний стан на два місяці. Остаточне рішення має ухвалити Верховна Рада, яка планує зібратися о 16:00 понеділка, 26 листопада.

Схожі новини