Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Платити чи не платити: українцям пояснили, коли від них не мають права вимагати гроші за зіпсований товар

  • 25.11.2018, 19:11
  • 580

Покупці не зобов’язані платити за товар, який випадково зіпсували в магазині. Але зазвичай адміністрація тисне на людей і не випускає з торгового залу.

Про те, у яких випадках від покупців не мають права вимагати гроші, повідомляє «Сегодня».

До прикладу, покупець Анастасія в супермаркеті випадково зачепила два лоти з яйцями. Охоронці і адміністратор змусили дівчину заплатити за розбитий товар.

«Яйця стояли пірамідою. Я хотіла взяти ті, що подалі, тому що вони свіжі, і завалила рукою… Просто потягнула, а вони впали. Я заплатила, бо на мене наїхали, накричали. Я розгубилася», — згадує Анастасія.

Натомість експерт із захисту прав споживачів Максим Несміянов зазначає: гроші вимагали незаконно.

«Згідно з чинним цивільним кодексом, споживач не несе відповідальності за майно магазину. Магазин може попросити заплатити, але вимагати — не може. Блокувати вихід з магазину — теж не може», — говорить експерт.

За його словами, яйця, банки і пляшки дуже часто б'ються через те, що їх неправильно виклали на прилавок. До того ж на полицях часто відсутні спеціальні захисні бортики.

Журналісти разом з Несміяновим відвідали найближчий супермаркет. Порушення знайшлися відразу ж — яйця, наприклад, стоять під самою стелею і можуть впасти на покупця. Багато порушень і в відділі консервації — скляні банки стоять на полицях без бортиків. А ось в бакалії, де немає скла, навпаки, чогось встановили борти.

Несміянов додає: якщо покупець порізався розбитим склом, магазин можна і зовсім притягнути до відповідальності.

«Викликайте „швидку“ і, бажано, співробітників поліції. Фіксуйте цей момент. І якщо ви були не винні, можете стягнути матеріальну та моральну компенсацію — або в досудовому, або в судовому порядку забрати суму, яку ви витратите на лікування», — говорить експерт.

Інша справа, що витрачений час і гроші на адвоката навряд чи стоять цієї суми. Тому до судів з супермаркетами зазвичай не доходить. Але ось платити магазину за зіпсований товар ви точно не зобов'язані.

Схожі новини