Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені з’ясували, що коти регулюють температуру тіла за допомогою язика

  • 25.11.2018, 12:35
  • 1 488

Незвичайна будова котячого язика допомагає їм наносити слину на шкіру і таким чином регулювати температуру тіла.

Давно відомо, що язик у котячих покритий «жорсткими» ворсинками. Вважалося, що незвичайна будова є пристосуванням лише для відділення м'яса від кісток під час трапези і чищення шерсті, однак недавно стало відомо про ще одну дивовижну функції язика котів. Вчені Технологічного інституту в Джорджії розповіли, що він ще й допомагає тваринам охолоджуватися, пише «Соцпортал».

Язик містить безліч горбків, у центрі яких знаходиться напівкругла ямочка, яка утворює повні незамкнуті структури у формі букви U, які містять крапельки слини. Це дозволяє тваринам не тільки промивати свою шерсть, очищати її від забруднень, але і знижувати температуру тіла відразу на кілька градусів — шкіра тварин охолоджується в процесі випаровування слини.

Дане еволюційне пристосування грає для кішок важливу роль, адже у них немає потових залоз, а отже вони не можуть регулювати температуру тіла так, як це роблять люди.

Відкриття вчених надасть велику допомогу в промисловості — з огляду на особливості будови мови кішок, можна створити дуже зручні щітки, які оцінять всі «вусаті».

Схожі новини