У Грузії аджику визнали пам’ятником культурної спадщини

Гострій приправі аджика в Грузії присвоїли статус пам’ятника нематеріальної культурної спадщини.

Про це йдеться в наказі директора Національного агентства з охорони культурної спадщини Грузії Ніколоза Антідзе. Документ 22 листопада розміщено в базі «Законодавчий вісник Грузії», повідомляє «Гордон».

«Наказую привласнити статус пам'ятника нематеріальної культурної спадщини елементу нематеріальної культурної спадщини — «Технології виготовлення «абхазької солі — апірпіл-Джік» і мегрельської аджики», — йдеться в наказі.

Рішення може бути оскаржене посадовими особами протягом місяця, відзначається в документі.

Аджика — абхазька і грузинська гостра приправа у вигляді пасти, що складається з перетертих червоного перцю, коріандру, уцхо-сунелі і інших свіжих або сушених пряних трав, часнику і невеликої кількості солі.

Експерти вважають, що початок виготовлення аджики пов'язаний з XV століттям, коли в Грузію з Європи завезли перець.