Передплата 2024 ВЗ

В Україні можуть дозволити фотографуватись на документи у хіджабі

  • 24.11.2018, 13:07
  • 586

В Україні можуть переглянути стандарти фотографування на документи. Відповідне прохання раніше подали Міністерство внутрішніх справ спільно з Державною міграційною службою.

На держпідприємстві «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» це підтверджують, передає «5 канал» з посиланням на прес-службу МВС.

У відомстві кажуть: це необхідна міра.

«Ми маємо зробити все, аби надати можливість особам, які належать до різних релігійних течій та конфесій, фотографуватися на документи без вразливості їхніх релігійних переконань. Розв'язання цього питання, у масштабах України, лежить винятково у площині зміни стандартів», — зазначила заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук.

Водночас, згідно з українським законодавством, фотографування для паспортів здійснюється винятково без головних уборів.

«Фотокартки, що подаються для оформлення паспорта, мають бути виконані з одного негатива, із зображенням обличчя винятково анфас, без головного убору», — йдеться у «Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України».

До МВС через це положення постійно надходили звернення від представників різних віросповідань. Люди просили переглянути стандарти. У вересні відповідне звернення українські мусульманки спрямували до Державної міграційної служби. Вони зазначили, що згадане положення є порушенням їхніх конституційних прав, зокрема на свободу совісті. У зверненні мусульманки наголосили, що хіджаб не є головним убором, а обов'язковим одягом жінки та релігійним обрядом ісламу.

«У одягненої у хіджаб повністю відкрите обличчя, що дозволяє здійснити фотографування в „анфас“, як це зазначено в законодавстві, так і жодним чином не закриває рис обличчя та надає можливість ідентифікації особи», — йшлося у зверненні.

Схожі новини