Передплата 2024 «Добрий господар»

«У селах померло 80% населення»: СБУ розсекретила депеші німецьких та японських дипломатів про Голодомор

  • 24.11.2018, 11:15
  • 994

Архів СБУ і Центр досліджень визвольного руху оприлюднили 26 листів, донесень та повідомлень від дипломатичних установ стосовно Голодомору.

До 85-их роковин вшанування пам’яті загиблих під час Голодомору 1932—1933 років в Україні Центр досліджень визвольного руху спільно з Галузевим державним архівом СБУ опублікували колекцію документів «Іноземні дипломати про Голодомор 1932−1933 в документах ОГПУ», повідомляє «Еспресо» з посиланням на прес-службу державного Інститут національної пам'яті.

Серія документів висвітлює бачення цих трагічних подій дипломатичними представниками Японії та Німеччини у Одесі, Харкові та Києві, а також візит в Україну лідера партії радикал-соціалістів, колишнього прем’єр-міністра Франції Едуара Ерріо.

«…Тепер вже встановлено, що катастрофа голоду сягнула всю Україну, і що винятками є райони, де ще наявний хліб. Судячи з наявних достовірних повідомлень, в українських селах померло від голоду 80% населення…», — писав, зокрема, німецький консул у листі до Міністерства закордонних справ Німеччини у 1933 році.

Лист німецького консула в місті Одесі про вилучення зерна в українських селян
Лист німецького консула в місті Одесі про вилучення зерна в українських селян
Лист німецького консула про ситуацію в радгоспах
Лист німецького консула про ситуацію в радгоспах

Варто наголосити, що саме німецькі консульства були під особливо пильним наглядом ОГПУ у зв’язку з проведенням програми підтримки нужденним німецьким колоністам. Про факти голоду в УСРР свідчать їхні звіти та спілкування з дипломатичними представниками Японії та Польщі.

Окрім того, документи розповідають про заходи безпеки під час візиту Едуара Ерріо в УСРР, зокрема недопущення до нього «неблагонадійних громадян», у тому числі представників французьких колоністів, а також ретельно підібраний маршрут візиту зразковими селами та колгоспами. Як наслідок, французький політик, після повернення на батьківщину — не підтвердив наявність голоду за результатами свого візиту.

Що ж стосується японського консула Танаки, то після візиту республіками СРСР він відзначив що «українські селяни викликають порівняно з селянами інших республік жалюгідне враження своїм обідраним одягом та схудлими мощами», і це поряд з будівництвом гігантських розмірів фабрик, заводів та житла на Донбасі.

Агентурне донесення про сніданок японського консула Танаки з дружиною та Мітані з дружиною на природі, де вони поділилися їжею з голодуючими робітниками
Агентурне донесення про сніданок японського консула Танаки з дружиною та Мітані з дружиною на природі, де вони поділилися їжею з голодуючими робітниками

«Документи здобуті чекістами оперативним шляхом в іноземних консульствах на території України в час Голодомору яскраво свідчать, що попри намагання комуністичного режиму приховати злочин, інформація про голод та його масштаби ставала відома за кордоном. Сьогодні, ці свідчення надзвичайно важливі для нашого розуміння того, як сприймали ситуацію в підрадянській Україні іноземці», — говорить директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут.

Повністю переглянути колекцію «Іноземні дипломати про Голодомор 1932−1933 в документах ОГПУ» можна на сайті Електронного архіву визвольного руху за цим посиланням.

Схожі новини