Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

93-річна українка вперше в житті отримала паспорт

  • 23.11.2018, 17:05
  • 746

Українка Марія Цебак, якій 27 січня виповниться 94 роки та яка більшість життя провела у Німеччині, вперше отримала паспорт у консульстві України у Франкфурті-на-Майні.

Про це повідомляє консульство України на сторінці у Facebook.

У консульстві розповіли, що познайомилися з жінкою у 2015 році під час покладання квітів загиблим під час Другої світової війни.

«Потім зустрічали її в церкві. Вона і її син, пан Микола, розповіли зворушливу історію про те, як пані Марія 16-річною дівчиною потрапила до Німеччини на примусові роботи, як тяжко працювала і ховала від господаря травму, щоб не відіслав її до концтабору», — розповіли у консульстві.

Марії було 16 років, коли під час Другої світової війни її вивезли на примусові роботи до Німеччині. Вона дуже хотіла повернутися на Батьківщину після війни, але дізналася, що українців із західних регіонів відправляють одразу до Сибіру.

Жінка має лише один документ про її походження, який колись видала їй греко-католицька церква. Саме цей документ врятував Марію від страшної долі багатьох українців, які мусили після каторжних робіт у Німеччині пройти концтабори в радянському Сибірі.

«Так сталося, що пані Марія так і залишилася в Німеччині, але набувати німецьке громадянство категорично відмовилася, натомість мала як на мене унікальний документ — посвідчення особи без батьківщини. Саме так, не посвідчення особи без громадянства, а посвідчення особи без батьківщини», — підкреслили в консульстві.

У консульстві розповіли, що познайомилися з жінкою у 2015 році під час покладання квітів загиблим під час Другої світової війни,

У консульстві запропонували їй отримати паспорт.

«І от, після кількох місяців здійснення необхідних формальностей, пані Марія Цебак отримала свій перший і такий довгоочікуваний паспорт громадянина України!», — зазначили в посольстві.

Схожі новини