Передплата 2024 «Добрий господар»

Українці почали частіше звільнятися з роботи через проблеми із здоров’ям

  • 22.11.2018, 10:13
  • 579

Рекрутери констатують, що українці стали більше звільнятися, бо частіше хворіють саме через роботу.

Про це повідомляє ТСН.

Дмитро — юрисконсульт в одному з креативних агентств Києва. Уже півтора року він на новій роботі, бо попередньою був невдоволений: «Велика кількість завдань, документів. Не на тому рівні ставлення до мене». Робота більше восьми годин на день, як результат проблеми зі сном і постійний головний біль роками мучили хлопця.

«Жодні таблетки не допомагають. Важко насправді заснути, підійматися на роботу, був менш ефективний», — пояснює він. Нині в нього робота за графіком, подобається й колектив. Галина — колега Дмитра, вона показує терасу. Як втомлюються за комп’ютером очі, виходить працювати туди: «Виглядаєш на цей краєвид і автоматично розслабляєшся, надихаємось тут також». Вона зізнається, що завжди обирала тільки зручні для себе умови роботи, і так радить робити всім. «Здоров'я — найдорожче», — пояснює вона.

За даними вчених, третину життя люди проводять на роботі. Незручні й важкі умови праці та повязані з цим проблеми зі здоровям — нині одна з причин звільнень, крім недостатньої зарплатні, браку професійного розвитку й проблемного колективу. Через погані умови праці звільнялися 36% українців. Хоч переважно опитували тих, хто працює в офісі, рекрутери кажуть, що люди стали свідоміші.

Причини радикального невдоволення — це перепрацювання, незручне робоче місце й непіклування керівництва. Про це має пам’ятати працедавець. Якщо люди сидять за комп’ютером, то найчастіше жаліються на болі в спині, хронічну втому і стрес, а також погіршення зору. Про професійні хвороби й проблеми із психікою говорять і лікарі: «Частіше вигорання у тих професіях, де багато спілкування і відповідальність за дії інших людей. Сюди відносяться менеджери високого рівня, лікарі, вчителі, журналісти. Ще впливає, якщо якась авральна робота».

Фахівці радять як не звільнятися, то обов’язково налаштувати баланс поміж роботою та відпочинком, а також стежити за здоров’ям. Хоч там, де є регулярний медогляд, теж звільняються, не допомагає й спортзала, навмисне зроблена для працівників. Хто залишається — діляться рецептом робочого довголіття. «

Йду на роботу — намагаюся йти пішки од метро. Настрій, ти розслабляєшся, люди приходять, відкривають двері, зразу усмішка в нас", — пояснюють вони. Вадим — уже 20 років водій автобуса одного й того ж маршруту. Щоранку в нього медогляд у лікаря. І він, і коллеги жаліються на болі в спині, але звільнятися не планують. «За кермом романтика. Дивишся: люди, машини, кожен день щось нове, це цікаво», — пояснює водій. Секрет виказує Петро, котрий працює вже 50 років. «Мені подобається ця робота — і важко, і цікаво. Дізнаєшся людей. Багато, більше хороших», — каже він. В усьому знаходити позитив радить усім робочим. Тоді, каже, й офіс здаватиметься зручнішим, і робота — улюбленою.

Схожі новини