Передплата 2024 ВЗ

США вимагають від Євросоюзу створення власної армії у згоді з НАТО

  • 22.11.2018, 08:43
  • 421

Постійний представник США в Європейському союзі Гордон Сондленд від імені Вашингтона зажадав від Євросоюзу більшої ясності у планах створення єдиної загальноєвропейської армії; про вимоги США дипломат заявив у середу, 21 листопада, на слуханнях у комітеті Європейського парламенту з закордонних справ.

Про це повідомляє DT.UA.

«Це дуже чутливе питання для нас. Ми регулярно переконуємо типового виборця в США в очевидності того, навіщо США, з урахуванням усіх своїх проблем, щороку надсилають до Європи десятки мільярдів доларів для захисту Європи від Росії та інших недружніх сил, хоча ці гроші могли б піти на внутрішні потреби США», — зазначив Сондленд.

Постпред заявив: Євросоюз чомусь впевнений, що зможе впоратися самостійно, а така впевненість сильно підриває НАТО.

«Тому ми сподіваємося, що, якщо ЄС бажає заявити про певну міру власної автономності і оборонні можливості, то це буде зроблено у повній згоді з НАТО і як доповнення, а не заміна НАТО», — підкреслив дипломат.

Сондленд заявив, що США чують з Європи «дві діаметрально протилежні точки зору» у плані створення армії: деякі кажуть про участь у незначних конфліктах і бачать армію швидше допоміжною силою, тоді як інші країни планують створення нового розвідувального співтовариства, багатьох підрозділів, повноцінної армії у вигляді самостійного інструменту.

Раніше проти створення європейської армії висловився президент США Дональд Трамп. Голова Білого дому нагадав голові Єлисейського палацу про те, що Німеччина окупувала Францію під час Другої світової, а США звільнили країну. У свою чергу президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція є союзником Америки, а не її васалом.

Нагадаємо, 6 листопада президент Франції Еммануель Макрон запропонував створити єдину армію Євросоюзу до 2020 року. Макрон назвав нинішню Європу «занадто слабкою, занадто повільною, дуже неефективною».

На думку президента Франції, вихід США з договору РСМД завдасть найбільшої шкоди Євросоюзу, який не зможе захистити себе без «реальної європейської армії».

Схожі новини