Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні стартують аукціони з продажу оренди на землю через систему Prozorro

  • 21.11.2018, 17:57
  • 617

У системі електронних аукціонів «Prozorro.Продажі» стартували електронні аукціони з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (паїв).

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

«Державне підприємство „Прозорро.Продажі“ розпочинає пілотний проект з Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр). У рамках проекту в системі ProZorro. Продажі з'являться лоти у вигляді прав на оренду земельних ділянок… Перші лоти з оренди землі з'являться в ProZorro. Продажі в листопаді. А згодом і відбудуться перші прозорі аукціони», — йдеться в повідомленні.

За словами першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, прозора оренда землі — це один із ключових напрямків розвитку реформи продажів.

«ProZorro.Продажі починала з активів банків-банкрутів, а зараз продається і здається в оренду комунальне майно, права на розміщення реклами — ще й мала приватизація. Тому до запуску аукціонів з оренди землі ми підійшли з успішним досвідом за плечима», — зауважив Нефьодов.

Підготовка до запуску аукціонів з оренди землі тривала декілька місяців. У Мінекономрозвитку наголошують, що пілотний проект запуску електронних аукціонів з оренди землі на ProZorro. Продажі здійснюється за підтримки проекту USAID/UK Aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародного банку реконструкції та розвитку (Світовий банк) та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ GmbH (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) за дорученням Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Як відомо, ProZorro. Продажі — система електронного аукціону, спрямована на викорінення корупції у державних продажах. Система має дворівневу модель, в якій держава контролює базу даних, де відбуваються аукціони, а приватні майданчики, підключені до бази даних, мають рівні права і доступ, а також забезпечують якісний сервіс. Така модель стимулює більшу прозорість, більше доходів, більшу прибутковість тендерів, більшу різноманітність учасників на етапі оголошення та проведення торгів. Ця модель надає громадськості вільний доступ до всієї інформації про розпорядження державним майном. Успіх цього проекту залежить від залучення і співпраці золотого трикутника (уряду, бізнесу і громадянського суспільства).

У вересні 2018 року загальний обсяг продажів через систему ProZorro. Продажі перевищив 10 млрд грн.