Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ти приніс мені яблуко?»: До 85-х роковин Голодомору нагадали про загиблих дітей

  • 20.11.2018, 18:31
  • 1 487

Представлено друге відео інформаційної кампанії «Ми пам’ятаємо. Ми сильні». У ньому нагадують про загиблих від Голодомору українських дітей.

Відео представив Інститут національної пам’яті України.

На відео показано тендітну дівчинку серед хлібного поля, яка тулить до грудей колоски.

«Тобі не холодно?» — питає хлопчик-ровесник із сьогодення.

«Ні. Бо ти прийшов. Ти приніс мені яблуко? Люди завжди приносять мені яблука», — довірливо відповідає дівчинка.

А за кілька секунд це яблуко посеред вогників свічок лягає до ніг бронзової дівчинки з колосками — пам’ятника усім дітям, які загинули в роки Голодомору.

«У цей день вони чекають на тебе» — автори відео закликали українців у суботу прийти до пам’ятників Голодомору, щоб вшанувати 85 роковини геноциду.

Таким символічним є другий ролик соціальної реклами до річниці Голодомору, знятий Young&Hungry Production за підтримки Міністерства інформаційної політики та за участі Українського інституту національної пам’яті і Центру досліджень визвольного руху. Проникливе відео нагадує про трагедію українських дітей у 1932−33-му.

«Саме діти в часи Голодомору були найвразливішою групою і гинули одними з перших, — пояснює історик, Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир Вятрович. — Під час меморіальних заходів, які цьогоріч тривають по всьому світу до роковин Голодомору, кожного дня 85 днів символічно зачитуються імена 85-ти загиблих під час геноциду українських дітей».

До зйомок запросили акторів із Львівського телевізійного театру «Юрашки».

«Коли ми говоримо про пам’ятник дітям-жертвам Голодомору, ми завжди бачимо щось нерухоме. І нам важко іноді уявити, що ховається за цією бронзою. Нам захотілося вдихнути життя в цю скульптуру. І спочатку справді все видається нелогічним, коли на широкому житньому полі з’являється хлопчик, одягнений по-осінньому. Але потім, коли ми переносимося на площу біля меморіалу жертвам Голодомору, все стає на свої місця», — говорить режисер ролика Омелян Ощудляк.

Особливого колориту ролику додає відома «Мелодія» Мирослава Скорика.

«Цим роликом ми хотіли звернутися передусім до нинішніх ровесників тих дітей, щоб нагадати і їм про ті часи щиро і проникливо. І водночас сказати молоді — важливо берегти пам’ять про минуле, уміти співпереживати і відчувати свою дотичність до історії», — говорить Державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко.

Щороку наприкінці листопада по всій країні ми вшановуємо вбитих голодом у 1932−1933 роках. Ця традиція важлива не лише для пам'яті про Голодомор. Вона єднає нас, творить націю і робить сильнішими. Гасло цьогорічної інформаційної кампанії до 85 роковин Голодомору «Ми пам’ятаємо! Ми сильні!», а серед її візуальних образів український солдат на тлі меморіалу пам’яті жертв геноциду та свіча-куля.

Раніше Інститут національної пам’яті України оприлюднив перший відеоролик із серії, присвяченій 85-м роковинам Голодомору. У ньому українців закликають, де б вони не були, вшанувати загиблих під час геноциду хвилиною мовчання.

Нагадаємо, що вже цієї суботи, 24 листопада відбудуться загальнодержавні жалобні заходи до 85-тих роковин Голодомору.

О 14:30 біля Національного меморіалу жертв Голодомору розпочнеться панахида.

О 16:00 пройде загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої українці вдома та по всьому світу запалюватимуть свічки пам'яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору.

Участь у заходах візьмуть Президент України, керівництво держави, високі гості із закордону, очільники українських церков, громадськість.

Пам’ятні заходу пройдуть також по всій країні.

Схожі новини