Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Централізоване питне водопостачання в Україні опинилось під загрозою

  • 20.11.2018, 12:34
  • 541

Асоціація «Укрводоканалекологія» заявила, що централізоване питне водопостачання у країні опинилось під загрозою.

Про це повідомляється на сторінці асоціації у Facebook.

Кабінет міністрів виключив з проекту закону України «Про державний бюджет на 2019 рік» кошти, передбачені для фінансування програми «Питна вода України», яка була прийнята на підтримку галузі водопостачання ще у 2011 році.

«Законом було передбачене фінансування цієї програми на суму біля 3 млрд гривень за рахунок Державного бюджету. На жаль, за всі попередні роки було виділено лише 208 млн грн», — зазначено в повідомленні.

Водоканали повідомляють, що станом на сьогоднішній день знос мереж, споруд та обладнання систем водопостачання та водовідведення в Україні становить понад 50%, значно збільшилася кількість аварій та втрати води.

Ситуацію ускладнює також те, що підприємствам галузі не відшкодовано близько 2,5 млрд гривень різниці в тарифах. Крім того, зросли ціни на електроенергію, реагенти, пальне, майже вдвічі зросли податки.

У повідомленні зазначено, що сума коштів, яка потрібна для реконструкції підприємств водопостачання та водовідведення України, становить близько 40 млрд доларів.

«Якщо не вжити термінових заходів для підтримки складного водопровідно-каналізаційного господарства, вже в найближчому майбутньому можна поставити під загрозу надання в Україні послуг централізованого водопостачання та водовідведення», — заявляють в асоціації.

Зазначено, що «Укрводоканалекологія» від імені водоканалів звернулася з офіційним листом до голови Верховної Ради Андрія Парубія та народних депутатів, де просить не допустити доведення до колапсу водопровідно-каналізаційної галузі та ініціювати внесення необхідних змін до проекту закону України «Про державний бюджет на 2019 рік».